Путин: Русия засега няма намерение да превзема Харков

0
17
Владимир Путин

Офанзивата в Североизточна Украйна е в отговор на украинските удари в Русия, заяви руският президент

Офанзивата в Североизточна Украйна е в отговор на украинските удари в Русия, заяви руският президент Владимир Путин по време на визитата си в Китай, предадоха световните агенции.

Той увери, че засега Москва няма намерение да превзема големия украински град Харков. „Заявих публично, че ако това продължава, ние ще бъдем принудени да създадем буферни зони за сигурност, една санитарна зона. И това правим“, каза руският президент по време на пресконференция в Харбин.

„Онова, което се случва по направлението на Харков, е също и тяхна грешка (на украинците – бел. Франс прес), защото те бомбардират и продължават да бомбардират жилищни райони в на руските гранични територии, в това число и Белгород, добави Путин, цитиран от Франс прес.

Белгородска област и главният й град са почти ежедневно обект на удари и на атаки с дронове. Киев казва, че по този начин отговаря на руските бомбардировки срещу Украйна.

Путин увери, че руските сили, подели на 10 май изненадваща офанзива в Северна Украйна, напредват всеки ден в Харковска област, както е предвидено, предаде Франс прес.

Офанзивата разшири фронта в момент, в който силите на Киев са в отбранителна позиция в Източна и Южна Украйна на фона на недостиг на хора и на боеприпаси, отбелязва Франс прес. По време на тази изненадваща офанзива Москва постигна териториални придобивки, които са най-големите за нея от края на 2022 г. и принуди Киев да мобилизира подкрепления от други фронтови зони, отбелязва агенцията.