Гълъб Донев: Действията на Русия са недопустими и пряко нарушават Устава на ООН

0
26
Гълъб Донев Снимка: БНТ

България няма да признае резултатите от референдумите в Украйна, заяви премиерът

„Обявената частична мобилизация от президента на Руската федерация води до ескалация на напрежението и до това държавите в Европа и тези, които са близо до конфликта между Русия и Украйна, да нямат сигурност за това доколко военните действия ще продължат и с какъв интензитет ще са. Едно такова действие на Русия е недопустимо, още повече че тя е постоянен член на Съвета за сигурност на ООН и би трябвало да спазва стриктно Устава на ООН и да не сплашва с военна сила, която и да било друга държава, което е пряко нарушаване на Устава на Организацията“, заяви пред БНР служебният премиер Гълъб Донев и подчерта отново, че риск за националната сигурност на България има, но „няма пряка военна заплаха до този момент“ за страната ни.

Той съобщи, че ще свика Съвета по сигурността към министър-председателя, който следващата седмица ще вземе съответните решения и мерки.

По думите му несигурността идва и от нарушаването на веригите на доставки на енергоресурси за Европа от Русия: „Газовата тема е една от водещите в ЕС и поставя много въпросителни пред това как Европа и нейните граждани ще посрещнат идващите зимни месеци“.

Служебният министър-председател подчерта категорично, че България няма да признае резултатите от референдумите, които се провеждат в четирите региона на Украйна: „Тези референдуми нарушават международното право, нарушават и Конституцията на Украйна. Ние в никакъв случай не можем да приемем едни резултати, които са постигнати в региони, където се водят военни действия. Изцяло против се и сплашването с използване на ядрено оръжие, колкото и то да има възпираща сила“.

Гълъб Донев заяви, че страната ни подкрепя санкциите на ЕС срещу Русия да продължат, но „ЕС трябва да направи своя анализ за това санкциите да нямат обратна сила за страните от Европейския съюз. Всички санкции, които тепърва ЕС ще обсъжда, за да наложи, ще настояваме да преминат през задълбочен анализ, за да се видят всички плюсове и минуси от тях“.