Цацаров: Шефът на русофилите Николай Малинов е обвинен в шпионаж в полза на Русия

0
174
цацаров
Сотир Цацаров

Ген. Решетников е със забрана да влиза в страната за 10 г.

Събрани са доказателства за пряко участие на Николай Малинов в действия, които обслужват интересите на Русия, включително и чрез предаване на информация, защитена от закона, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров днес на брифинг на прокуратурата, МВР и ДАНС. Малинов е бил обвинен днес в шпионаж в полза на Русия. Определена му е гаранция от 50 хил. лв. и  е освободен. Наложена му е забрана да напуска страната.

„В хода на разследване против финансовата и кредитната система е изградена действаща схема за пране на пари. Веднага след установяването на тази схема прокуратурата възложи на ДАНС множество оперативни мероприятия, включително и на финансовото разузнаване. В резултат са събрани данни, че тази схема се използва и за трансфер на финансови средства от лица, ръководители на чужди организации, които имат определени интереси в политическия живот на страната. Тези интереси са свързани с различни области на българския обществен и политически живот, както и с дейността на българските държавни органи. По този начин се финансират разностранни мероприятия, които пряко засягат националната сигурност на България и представляват опити за целенасочено влияние по отношение и на нейната външна политика“, разказа за разследването Цацаров.

Той уточни, че руските организации, подпомагани от Малинов, който е ръководител на дружество „Русофили”, са Общество „Двуглав орел” и Руски институт за стратегически изследвания. ДАНС е наложила забрана за влизане в страната за 10 г. на Леонид Решетников, който е създател на „Двуглав орел” и редица години оглавяваше института за стратегически изследвания.

Ген.-лейт. Леонид Петрович Решетников  е роден през  1947 г. в  Потсдам в семейството на военен. Учил история  в университета в Харков и Софийския университет. 33 г. е служител на външното разузнаване на СССР и Русия. От 2009 г. до 2017 г. е директор на  института за стратегически изследвания.  После членува в различни националистически обществени организации. Често идва в България и се среща с български политици, основно от БСП и други леви партии.