Само 4 г. затвор за Кирил Принца, който застреля готвача си

0
116
Кирил Христов-Принца Снимка: 24 часа

Решението на Върховния съд е окончателно

Върховният касационен съд /ВКС/ остави в сила 4-годишната ефективна присъда на собственика на ресторант в Несебър Кирил Христов-Принца, който застреля готвача Никола Колев в заведението си.

Убийството стана на 17 април 2016 г. в градината на известния хотел-ресторант „Принц Кирил“ в Стария Несебър. Тогава 61-годишният собственик уби със законния си пистолет „Зиг Зауер“ 63-годишния Никола Колев.

Първоначално бизнесменът стрелял безразборно по предмети в двора на заведението и вътре в обекта. Малко по-късно, около 21,50 ч, когато готвачът се качил в джипа на столичен бизнесмен с хотели по морето, Принца се приближил към колата и отново произвел изстрел. Куршумът влязъл отдясно в гърдите на Колев, засегнал е големи кръвоносни съдове и е излязъл странично. Смъртта му е настъпила мигновено. Възстановка на събитията показа, че Принца е произвел изстрела, докато затварял с лявата ръка, в която държал пистолета, предната дясна врата на автомобила.

През юни 2018 г. Окръжният съд в Бургас наложи наказание от 7 години затвор на Кирил Христов. Пет месеца по-късно апелативните магистрати преквалифицираха деянието от умишлено в извършено по непредпазливост и намалиха наказанието от 7 на 4 години „лишаване от свобода“ при първоначален общ режим. Принца е осъден да заплати общо 400 000 лева обезщетение на вдовицата и двете деца на застреляния готвач.

Решението на ВКС е окончателно.