Божков моли Кирил Петков за помощ за ударената му от „Магнитски“ партия и цитира министъра

0
1795
Васил Божков Снимка: фейсбук

Укриващият се хазартен бос взема повод от изказвания на Петков за гражданството му и че не може друга държава да влияе на закони в България

Партията на Васил Божков изпрати отворено писмо до служебния министър на икономиката Кирил Петков. Повод са думите му за неговото двойно гражданство и че не може друга държава да влияе на нашата конституция. В писмото си укриващият се в Дубай хазартен бос призовава Петков да се намеси и да прекрати ограниченията за партията му вследствие на закона „Магнитски“.

Ето и пълния текст на писмото от партията на Божков:

Уважаеми г-н министър,

ПП „Гражданска платформа Българско лято“ следи с тревога събитията в политическия живот на България. В тях попада и казусът с Вашето канадско гражданство, но ние не се наемаме да вземем отношение по този случай – по него ще се произнесе българският съд. Вниманието ни, обаче, привлякоха следните Ваши изказвания в медиите:

1. „Възможно ли е българската Конституция да бъде подчинена на чужд акт от чужда държава?“

2. „Не може чужди държави да ни определят дневния ред“.

3. „Не може някакъв административен акт на чужда държава да предопределя още повече възможността на българския народ да избира кой да бъде народен представител, министър или президент“.

Разбира се, че не може и не трябва българската конституция да се подчинява на законите на чужди държави. Разбира се, че не е редно българският избирател да е ограничен в правото си „да избира народни представители, министър или президент“ от нормативните действия или бездействия на други държави.

Но защо тогава, г-н министър, ПП „Гражданска платформа Българско лято“ е в забранителните списъци по чуждия американски закон „Магнитски“? Защо една партия, законно регистрирана по всички правила в България, е ограничена в правото си на работа, съществуване и равнопоставено участие в избори, заради закон на САЩ?

За нас отговорите на тези въпроси са ясни, но пред Вас стои най-важният въпрос: В качеството си на министър на икономиката, г-н Петков, ще защитите ли независимостта на България и ще инициирате ли премахването на ПП „Гражданска платформа Българско лято“ от забранителния списък „Магнитски“?

Вярваме, че от позицията, която заемате – на потърпевш и на министър на икономиката, Вие имате и правомощията, и мотивацията, и инструментите да промените тази несправедливост. Вярваме, също така, че не бихте позволили българският закон да мери с двоен стандарт Вашия и нашия казус.