Кирил Петков май има и канадско гражданство към момента

0
527
Кирил Петков Снимка: БТВ

Пуснал молба за отказ от гражданство, но процедурата отнема 6 месеца

Въпросителните около това дали назначеният от Румен Радев за министър на икономиката Кирил Петков е канадски гражданин продължават. Той съобщи пред БТВ, че подал документи за отказ до канадската държава, но още няма потвърждение, че не е канадец.

„Имах двойно гражданство, направих отказ доста преди да стана министър – още когато разбрах, че има шанс да стана. Нотариално заверено волеизявление е, но нямам потвърждение от тях. Баща ми и майка ми емигрираха отдавна в Канада, аз отидох там на 14-годишна възраст. Придобих автоматично гражданство, след като баща ми го придоби, но се чувствам българин. Още преди да завърша „Харвард“ се върнах тук, бизнесът ми е тук и изнасяме български продукти в Канада“, заяви Петков в „Лице в лице“.

„Очаквах да изникне по-рано този въпрос, странно е точно днес да стане – от всички въпроси, депутатите решиха да се занимават с интриги, това е лична нападка“, заяви той.

Процедурата в Канада за отказ от гражданство отнема 6 месеца. Законът у нас забранява министрите да имат две гражданства.