Пеевски и Петков се скараха в пленарната зала, намеси се и Нинова

0
125
Кирил Петков Кадър: фейсбук

Излезте и се разберете като мъже, призова лидерката на БСП

Скандал между съпредседателя на ПП Кирил Петков и депутата от ДПС Йордан Цонев се развихри в пленарната зала, докато от парламентарната трибуна течеше дебатът за избор на подуправителя на НЗОК. Единствената кандидатура предизвика дебат в залата, но истинският въпрос бе за какво се скараха Петков, Цонев и включилият се по-късно Делян Пеевски.

Напрежението между тях бе видимо, а камерите показаха ръкомахащия Цонев и беснеещия Пеевски. Кирил Петков също ръкомахаше оживено, явно опитвайки се да ги убеди в нещо. През това време лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се подсмихваше встрани от скандала. Усмивки имаше и в редиците на БСП, пише „24 часа“.

Соцлидерката Корнелия Нинова не издържа и реши да обърне внимание на случващото се и от трибуната. „Целият български народ видя какво се случва тук на първия ред. Това е естественият изход от ситуацията, в която ни вкара сглобката, това напрежение очевидно ще ескалира“, обяви тя, визирайки скандала между тримата.

„Събрахте се да разпределяте порции във властта. Размениха се такива думи, добре, че не ви чу българският народ – такива взаимни обвинения между Пеевски и Петков, че това не може да продължава като управление на държавата“, атакува тя ДПС и ПП.

„Излезте навън и се разберете като мъже. Не викайте на мен, г-н Пеевски, двамата си викайте. Основната вина да стигнем до тази ситуация се казва Борисов, който сега си седи. Спрете да превръщате парламента в място, където се правят сделки, разпределят се пари и порции, извиват се ръце, прави се рекет между депутати. Излезте и се разберете като мъже. Борисов знае как – ето, тръгна навън. Спрете да употребявате властта само за пари и интереси“, настоя тя и поиска 15 мин почивка, за да може Петков и Пеевски да се разберат.

„Има доклад в секретното деловодството от ДАНС, който говори срещу този кандидат. Има съмнения за лобизъм за частни болници. Затова ние от ПП-ДБ се обявяваме абсолютно против неговата кандидатура за подуправител на НЗОК. Това е принципът, по който действаме – когато не сме съгласни, правим всичко възможно номинираните кандидати минимум да нямат доклади в ДАНС“ – така Кирил Петков обясни защо се е скарал с Делян Пеевски в пленарната зала.

Петков посочи, че българите трябва да доплащат за лекарства в болниците. „Всички българи страдат от това, че има хора в тази система, които източват и лобират. Тези средства не отиват при българските граждани, а при тези групи“, коментира Петков.

Той отказа да сподели какви са били тежките обвинения и обиди между тях, за които спомена Корнелия Нинова от трибуната.

Според Христо Иванов кандидатът ще бъде избран с гласовете на ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“, а после ще има „политически последици“.