Сачева: Мярката 60/40 запази работата на 30 хил. души само за 9 дни

0
14
Деница Сачева Снимка: Канал 3

72 хил. са подали заявления за безработица от началото на извънредното положение, 12 хил. от тях са си намерили работа

Около 72 хиляди са подадените заявления за безработица от началото на извънредното положение – 13 март, заяви социалният министър Деница Сачева пред bTV. От тях 12 хиляди вече са си намерили работа, а 60 хиляди търсят.

За новата еднократна помощ за семейства в неплатен отпуск от 375 лева социалният министър обясни, че едва ли държавата ще успее да помогне на всички, но трябва да е справедливо подпомагането. Тя отбеляза и че е дадена възможност на работещи родители да получат помощ. Иначе вдовици и самотни родители, които нямат възможности, могат да кандидатстват по общия ред за тази помощ, каза още социалният министър.

Според Сачева до края на годината може да има 2 процента увеличение на безработицата.

След Великден ще се обсъжда дали да бъдат отворени детските градини за деца на родители, които няма как да не ходят на работа – медицински лица, социални работници, служители на реда.

Мярката „60/40“ само за 9 дни е станала причина 30 хиляди души да запазят работата си. След кризата имаме готовност да поемем за работодателите за един месец 40% от минималната работна заплата и осигуровките на служителите им, обясни още тя.

Ще има и помощ под формата на безлихвен кредит за самоосигуряващите и тези на граждански договор, които ще могат да вземат до 4500 лева с гратисен период от 6 до 24 месеца, а да се изплатят в рамките на 5 години, каза още Сачева.