Сачева: Обсъжда се равен процент увеличение за всички пенсии

0
81
Деница Сачева Снимка: Дневник

Хората с най-ниски пенсии ще бъдат подпомагани допълнително с ваучери за храна

Обсъжда се вариант всички пенсии да бъдат увеличени с еднакъв процент, а хората с най-ниски пенсии да бъдат подпомагани допълнително с ваучери за храна, съобщи социалният министър Деница Сачева в Добрич.

Идеята за различен процент увеличение през следващата година – 5 или 10 в зависимост от размера на пенсията, не е получила одобрение и затова се обсъждат други предложения, обясни Сачева.

На комбинация между социално осигуряване и социално подпомагане в пенсионната си политика ще заложи правителството при обсъждането на новия бюджет за догодина, заяви още министърът на труда и социалната политика Деница Сачева:

„Предложението, което сме направили от страна на социалното министерство, е да няма такъв процент – различен за различните пенсии, а да подкрепим тези хора през социалното подпомагане с ваучери за храна, като индикативният размер предстои да бъде уточнен през следващите дни“.

Министър Сачева допълни, че ще бъде дадена възможност на всички, които са пропуснали срока, да прехвърлят парите си от втория пенсионен стълб в Националния осигурителен институт: „Тези, които в момента са изпуснали срока от пет години преди пенсиониране, да, ще дадем такава възможност. Дебатите за това вероятно ще започнат веднага, след като свършим темата с бюджета“.