Седем експертизи по делото за смъртта на 8-годишния Томи в Мездра

0
24
Полицаи охраняват къщата на обвиняемия. Снимка: БТВ

Към момента не са налице доказателства за участие на други лица в разследваното престъпление, разпитани са 16 свидетели

Във връзка със засиления медиен и обществен интерес по повод разследването на смъртта на 8-годишно момче в Мездра районната прокуратура във Враца съобщи, че е образувано досъдебно производство по чл.338, ал. 3 от НК за причиняване на смърт по непредпазливост вследствие държане на огнестрелно оръжие и боеприпаси.

До настоящия момент са извършени следните действия по разследването: оглед на местопроизшествие и оглед на трупа на пострадалото дете, разпити на 16 свидетели, част от които са дали показания пред съдия по реда на чл. 223 от НПК. Извършени са и четири претърсвания и изземвания от имоти, находящи се в Мездра и в няколко околни села, съобщават от прокуратурата.

Иззети са мобилни апарати, ползвани от Димитър Й., който е привлечен като обвиняем по досъдебното производство, а също и от неговата съпруга М.Й. и малолетния им син, в чиито дом е настъпила смъртта на 8-годишния Томи Томов.

По делото са назначени балистична експертиза, две химични експертизи, дактилоскопна експертиза, съдебномедицинска експертиза, съдебна психолого-психиатрична експертиза на малолетния син на Димитър Й., а също комплексна ДНК и балистична експертизи, които трябва да се извършат в Националния институт по криминалистика в София.

В хода на следствените действия са иззети видеозаписи от общинските камери в Мездра. Внесени са искания по чл.159а от НПК за изискване на трафични данни за проведени разговори от телефонните номера, ползвани от семейството.

Спрямо привлечения в качеството на обвиняем Димитър Й.  е взета мярка за неотклонение задържане под стража с определение на районния съд в Мездра от 11 януари т. г.

Към момента не са налице доказателства за участие на други лица в разследваното престъпление, както и за осъществени други престъпни състави от лица, различни от привлечения в качеството на обвиняем Димитър Й. Предстои по делото да бъдат извършени още разпити на свидетели и допълнителни експертизи.

Вероятно имайки предвид изявленията на дядото на загиналото дете Тома Томов ръководството на районната прокуратура във Враца обяви, че няма да позволи нерегламентиран натиск върху магистрати и разследващите органи относно законосъобразността и пълнотата на провеждането разследване.