Седем заразени с COVID-19 във „Филиповци“ и „Факултета“

0
35
Снимка: туитър

Над 150 са контактите им

7 души са дали положителна проба за коронавирус по време на днешното тестуване на жителите на двата столични квартала „Филиповци“ и „Факултета“, съобщиха от столичното РЗИ, която извърши епидемиологичното поручване.

Направени са 60 бързи теста, а на седемте с положителни резултати са взети проби и за ПСР тест като към момента те не проявяват никакви симптоми.

Контактните им лица са над 150, установени са и състоянието им ще бъде проследявано, уточниха от СРЗИ.

„Спецификата на тези райони, с оглед гъстотата на населението и фактът за късното търсене на лекарска помощ от страна на проявилите симптоми, е причина за по-бързо развиване на усложнения причинени от заболяването“, обясняват от здравната инспекция.

По последни данни има 6 починали от кварталите „Факултета“ и „Филиповци“, като в болници в София има двама в по-тежко състояние в реанимация и 10 души с по-лека проява на заболяването в отделенията.

Поради това, считано от 0.00 часа на 16.04.2020г. със заповед на директора на СРЗИ се въвеждат частични ограничителни мерки на територията на квартал „Факултета“, район „Красна поляна“ и квартал „Филиповци“, район „Люлин“ в гр. София.