Ананиев: Общо 23-ма души са изследвани за коронавирус у нас, няма заразени

0
11
Кирил Ананиев Снимка: Investor

България спазва засилен граничен здравен контрол, увери министърът

Общо 23 души, завърнали се от Азия, са изследвани за коронавирус у нас, всички проби са отрицателни, съобщи в парламента министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, цитиран от „Дарик“.

Той потвърди отрицателната проба на 40-годишния украински гражданин, който живее в Стара Загора и се завърна преди дни от Китай. Мъжът е музикант, без здравни осигуровки и личен лекар у нас. На 4 февруари се завръща в България след неколкомесечен престой в Китай. Пристига на летище София с полет от Москва, уточни Ананиев и припомни, че поради липса на симптоми украинецът е останал под домашна карантина.

На 14 февруари обаче вдига температура – 38 градуса, като на следващия ден е хоспитализиран в инфекциозната клиника на болницата в града. Придружен е от служител на РЗИ. Резултатът от изследването му е отрицателен. По време на престоя му в болницата е нямал температура и други признаци на заболяването. Мъжът е бил в краткотраен контакт единствено със свой братовчед, също украинец, работещ в Стара Загора.

Здравният министър припомни, че е сформирана междуведомствена група, която да координира действията на властите по недопускане на разпространение на заразата у нас. Ананиев увери, че България спазва засилен граничен здравен контрол. На летищата вече работят термокамери и 24-часово наблюдение, а хора с повишена температура веднага се изолират.

РЗИ е изготвило и препоръки за всички хора, пътуващи от и за Китай, а ежедневно се публикува актуална информация за регистрираните случи в Европа и света. Към 18 февруари на Стария континент са установени общо 47 случая на зараза – 16 в Германия, 12 във Франция, 9 във Великобритания, 3 в Италия, по 2 в Испания и Русия, както и по 1 в Белгия, Финландия и Швеция. От 11 февруари българското Министерство на образованието отвори и информационна линия, на която всички граждани могат да задават своите въпроси, свързани със заболяването и опасността от него.