Скъсано въже е причината за смъртта на Скатов според официалните документи

0
37
Атанас Скатов Снимки: Нова и 24 часа

Застраховка бави връщането на тялото на ампиниста в България

Твърденията за грешка на Атанас Скатов, която е довела до смъртта му, бяха опровергани от официални документи, пише „24 часа”. Скатов загина на 5 февруари при слизане от лагер 3 под К2.

И в двата смъртни акта – от правителството на автономната област Гилгит Балтистан и от болницата в град Скарду, където бе откарано тялото на българина, са категорични, че причината за смъртта е скъсано предпазно въже.

Веднага след трагедията от фирмата „Севън Съмитс Трекс”, която организира експедицията, побързаха да обяснят, че всъщност българинът е направил грешка при откачането от едно въже и преминаването на друго.

В документа от болницата в Скарду се споменава, че тялото на българина е било докарано там в 5 часа следобед на 5 февруари. Скатов е бил с „тежка травма на главата, придружена с много фрактури и сериозна загуба на кръв”.

Твърденията за липса на опит също са твърде пресилени, тъй като той е бил най-опитният от цялата експедиция.

В момента се прави всичко възможно да бъде върнато тялото на Скатов в България. Той е пътувал със застраховка от Германия, което бави процедурата. Първо трябва да бъдат изчистени всички проблеми около изплащането на парите и след това тялото ще бъде освободено.

Атанас Скатов и Боян Петров делят първото място в българския алпинизъм с 10 покорени осемхилядника в кариерата си. Петров изчезна преди три години в опит да покори Шиша Пангма, като неговото тяло така и не бе открито.