След бурни дебати депутатите избраха Деница Сачева за социален министър

0
37
Деница Сачева

114 депутати гласуваха „за“ кандидатурата й, 106 бяха „против“

Деница Сачева е новият министър на труда и социалната политика. На извънредно заседание днес депутатите гласуваха нейната кандидатура със 114 гласа „за“, 106 „против“ и 3-ма „въздържал се“.

Гласуването на Сачева предизвика сериозно обсъждане в пленарната зала и дебатът продължи повече от два часа. Твърдо срещу избора на нов социален министър се обявиха от БСП и ДПС. Срещу кандидатурата обявиха, че ще гласуват и от „Атака“ и „Воля“.

Деница Сачева започва политическата си кариера именно в Министерството на труда и социалната политика. Кандидатурата й беше представена днес от вицепремиера Томислав Дончев, който я описа като професионалист, който се ползва с доверие в социалната сфера.

„Социалната политика е комплексна политика, която задължително трябва да включва познания както в областта на социалната сфера, финансите и здравеопазването, смятам че имам необходимия опит включително и административен“, обясни от парламентарната трибуна Сачева.

Тя определи получените критики за позицията й за Истанбулската конвенция като „дезинформационна кампания направена в нейна чест“. „По отношение на Истанбулската конвенция вече има решение на Конституционния съд. Аз съм за традиционното семейство“, каза още Сачева. Тя обяви, че социалната политика трябва да обединява хората, а не да ги разединява. „Диалогичност, баланс и добронамереност“ са думите, които ме характеризират, каза още Сачева.

Благодаря на хората, които ме подкрепиха, благодаря и на хората, които ме критикуваха, заяви още тя. „Връзката между образователното и социалното министерство трябва да бъде търсена и занапред. Управленските приоритети са вече разписани и не би трябвало да има изненади в това отношение“, каза Сачева.

По думите ѝ тя е изненадана от задълбочените познания по нейната биография. „Анкетата за която съм критикувана е въведена 5 години, преди аз да бъда зам.-министър на образованието, въведена е по времето на Анелия Клисарова. Джендър идеологията не е въвеждана в българското образование. Искам да подчертая, че полът се определя биологично. Против насилието съм срещу жени и деца и съм за традиционното семейство“, заяви тя по повод Инстанбулската конвенция.

Сачева положи клетва пред народните представители.