След убийството на Андреа: Няма да намаляват присъдата на непълнолетни убийци и изнасилвачи

0
189
Снимки: МС и фейсбук

Премиерът и главният прокурор се срещнаха с бащата на убитото момиче, Борисов поиска законодателни промени

Спешни законодателни промени, които да сложат край на по-леките присъди за непълнолетните убийци и изнасилвачи, е разпоредил премиерът Бойко Борисов след среща с бащата на убитата Андреа от Галиче – Асен Руменов. В срещата в Министерския съвет участва и главният прокурор Иван Гешев. Задачата да променят закона имат депутатите от ГЕРБ.

„Мъката на хората не може да бъде измервана само с обещания за мерки, трябва да се случи веднага“, заяви депутатът от вътрешната комисия Маноил Манов. Ще се преценява дали непълнолетен престъпник има съзнание на възрастен, и ако е така, ще получава присъда без редукция“, посочи депутатът. За целта няма да има нужда от допълнителни експертизи, уточни той.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева пък оповести, че Иван Гешев е наредил проверка на всички лица с две-три висящи производства. Ако те не се спазват, наблюдаващите прокурори ще искат по-тежки мерки за неотклонение. Целта е намаляване на битовата престъпност и да не се повтаря трагедията в село Галиче.

Премиерът и главният прокурор обещаха да се прекъсне тази престъпност, защото животът на много хора е унищожен, каза бащата на Андреа. Ако убиецът, /17- годишният Аксел Олеков/ е получил по-тежки присъди при предишния престъпления, до това убийство нямаше да се стигне, каза още почерненият баща.

Бойко Борисов написа в профила си във фейсбук:
В такива случаи думите са излишни. Срещнах се с Асен Руменов, бащата на убитото в Галиче момиче.Такива ужасяващи случаи не трябва да се допускат. Възложих на депутатите от ГЕРБ да предприемат светкавични законови мерки за предотвратяването на подобни тежки престъпления.