„Сова Харис“: ГЕРБ – 21,3%, БСП – 12,2%

0
54
Снимка: архив

За мнозинството от хората отношенията между президентския съветник Пламен Узунов и бизнесмена Пламен Бобоков са нарушили обществените правила и норми

ГЕРБ е първа политическа сила в страната, сочи най-новото социологическо изследване на „Сова Харис“. Според данните партията би спечелила изборите днес с 21,3% срещу 12,2% за БСП.

Доверието в ГЕРБ е 28% и надминава електоралната подкрепа за управляващите от 21%, което представлява резерв за изборния резултат догодина, отчита проучването.

Картината при БСП е точно обратната – 13% доверие срещу 12% електорална подкрепа. Така вътрешното напрежение в най-голямата опозиционна партия се отразява на отношението на избирателите към нея. За да видят избирателите алтернатива в социалистите, последните първо трябва да „си подредят къщата“. Доколко успешен ще е този процес, се определя и от това дали вътрешнопартийните избори ще възстановят единството в тази партия. Като най-сериозен конкурент на сегашния лидер хората припознават организационния секретар Кирил Добрев.

Електоралният потенциал на ДПС, регистриран в социологическите изследвания, обикновено е подценен. Според данните от проучването подкрепата за движението ще бъде на традиционното си ниво.

От парламентарно представените партии ВМРО и „Воля“ са в добра кондиция, показват данните на „Сова Харис“. Двете формации освен електоралните си ядра поддържат и известен резерв от доверие. При НФСБ и „Атака“ подкрепата е доста обрана.

Не така се подреждат нещата при „Демократична България“, които нямат шанс за влизане в парламента, твърдят авторите на проучването. Електоралната подкрепа за „Изправи се.БГ“ на Мая Манолова, „Възраждане“ и АБВ засега е на ниво, което също не им дава шансове.

Скандалите и компроматите, които заливат публичното пространство, също оказват влияние върху политическите нагласи. Участниците в тях като бизнесмена Васил Божков, например, ще имат по-голям резултат, ако поемат лична отговорност, изтъкват анализаторите.

За болшинството от хората отношенията между президентския съветник Пламен Узунов и бизнесмена Пламен Бобоков са нарушили обществените правила и норми. 54 на сто от анкетираните са убедени, че има законови нарушения с назначените от Румен Радев посланици по препоръка на бизнесмена Бобоков.