„Софийска вода“: 76% от софиянци пият чешмяна вода, ще намалим течовете до 41%

0
19
Васил Тренев, изпълнителен директор на "Софийска вода" и заместникът му Станислав Станев

Водопроводът до Мало Бучино ще е готов до средата на март

Загубите от течове по водопреносната мрежа в София са 43%, като до края на годината ще паднат под 41%, обяви Васил Тренев, изпълнителен директор на „Софийска вода“. Предвижда се към действащата система за мониторинг на системата да се инсталират акустични сензори, които ще улавят шум по тръбите и така скритите течове ще се откриват още в зародиш, съобщава „Дневник“.

Увеличава се пиенето на чешмяна вода от софиянци, като през 2018 г. те са били 73%, а през миналата вече са 76%. Качеството й е с отлични характеристики, а показателите са 99.22%, което е повече от изискванията на Наредба 9 (за питейните води), уточни Тренев.

На 3 март започва ремонт по бул. „Сливница“

Инвестиционната програма на дружеството за тази година е 40 милиона лева, като с тях ще се реконструират над 40 км водопроводна мрежа и ще се положат 2 км нова канализационна мрежа. Някои от основните обекти през 2020 г. са нов довеждащ водопровод между с. Бистрица и с.Кокаляне, както и реконструкция на водопровода по бул. „Сливница“ между Сточна гара и ул. „Раковски“.

„Този ремонт е свързан с подобряване на качеството на водата и той ще започне на 3 март. Финалът трябва да е в края на април. Няма да се спират автомобилите по бул. „Сливница“, тъй като ще оставим една лента за движение“, обясни Петьо Велев, директор „Инженерни дейности“ на дружеството. Планира се разширяване на канализационната мрежа в кв. „Модерно предградие“ и в кв.Суходол.

Водопроводът от Мало Бучино до Перник ще е готов в средата на март

Новият водопровод от Мало Бучино към Перник, по който ще се достави рилска вода за бедстващия град, вече е достигнал 8-ия километър и остават още 5.5 км. „Не мога да кажа кога ще е крайният срок, но ще е около средата на март“, обясниха от „Софийска вода“. В момента изкопните работи стигнали до скала и това ще забави малко графика, уточниха от ръководството на дружеството.