Спад на българската икономика със 7% през 2020 г. прогнозира Европейската комисия

0
6

Възстановяването й ще стане по-бавно от първоначално очакваното

За 3 месеца прогнозата за възстановяването на българската икономика от кризата, предизвикана от пандемията, се е влошила. Причината основно са по-песимистичните очаквания за 2021 г., а не толкова задълбочаване на рецесията през 2020 г.

Това показват данните от лятната прогноза на Европейската комисия, разпространена днес. Тя е втората (след пролетната) междинна прогноза, а за основни се смятат тези от зимата и есента. През тази година есенната ще бъде публикувана през ноември, пише „Дневник“.

В лятната прогноза се казва, че БВП на страната ще се свие с „около 7%“ през настоящата и ще нарасне с 5.3% през следващата година. Сравнението с пролетната прогноза, разпространена в началото на май, сочи, че тогава рецесията за България е била прогнозирана на минус 7.2%, но е имало по-оптимистични очаквания за ръст от 6% от БВП за 2021 г. Предвид факта, че за 2019 г. ръстът на икономиката е бил от 3.4%, това означава, че завръщането към нивото от миналата година вероятно може да се очаква някъде в средата на 2022 г.

В днешната прогноза за България се посочва още, че през първото тримесечие растежът на реалния БВП е намалял до 1.2% на годишна база. Това би трябвало да означава, че тежките месеци на 2020 г. за икономиката, хората и приходите в бюджета предстоят.

Второто тримесечие, което приключва в края на юли, ще е с рязък спад в икономическата активност, казват от Европейската комисия. Това е логично, като се има предвид, че извънредните мерки бяха въведени в средата на март (т.е. почти в края на първото тримесечие) и ефектът от тях за икономиката се концентрира в следващите месеци.

България ще се възстанови по-бавно от очакваното, прогнозира еврокомисията. „С разхлабването на ограничителните мерки очакваме през втората половина на годината да се съживи частното потребление и да продължи да се разраства с умерено темпо през 2021 г. с плавното възстановяване на потребителското доверие. Инвестициите ще се завърнат към положителен тримесечен ръст чак догодина, основно заради голямата несигурност. Износът е прогнозирано постепенно да набере темпо през втората половина на годината и през 2021 г.“

Очакванията са инфлацията през 2020 и 2021 г. да остане на ниво 1%.

За цялостната прогноза за Европейския съюз заключението е: „Въпреки бързите и всеобхватни мерки на политиката, предприети както на европейско, така и на национално равнище, тази година в икономиката на ЕС ще настъпи дълбока рецесия, предизвикана от коронавируса. Тъй като премахването на мерките за изолация при домашни условия напредва с по-плавно темпо от предвиденото в нашата прогноза от пролетта, въздействието върху икономическата активност през 2020 г. ще бъде по-значително от очакваното.“

Ето още от изводите в прогнозата:

– икономиката на еврозоната ще се свие с 8.7 % през 2020 г. (при рецесия от 7.7% в пролетната прогноза) и ще отбележи растеж от 6.1 % през 2021 г.

– икономиката на ЕС ще се свие с 8.3 % през 2020 г. (при рецесия от 7.4% в пролетната прогноза) и ще отбележи растеж от 5.8 % през 2021 г.

– растежът през 2021 г. също ще бъде малко по-слаб от предвидения през пролетта

– първите данни за май и юни обаче показват, че най-лошото може да е отминало

– очаква се възстановяването да се почувства през втората половина на годината, макар че ще остане непълно и неравномерно в различните държави членки

– разликите в обхвата на въздействието на пандемията и силата на възстановяването в отделните държави членки ще бъдат все още по-силно изразени, отколкото се очакваше в прогнозата от пролетта

– няма да има „втора вълна“ на зараза

– има значителни рискове пазарът на труда да бъде засегнат по-трайно от очакваното

– трудностите, свързани с ликвидността, биха могли да се превърнат в проблеми с платежоспособността за много предприятия

– прогнозите за 2021 г. се основават на чисто техническа хипотеза за запазване на статуквото в търговските отношения ЕС – Великобритания.