Спасиха двама румънци в яхта край Каварна

Граничен катер ги откарал на буксир до Варна

0
46
яхта
Румънците не са пострадали. СНИМКА: МВР

Плавателният съд останал без ток и бил неуправляем

Граничен полицейски кораб спаси двама румънски граждани, бедстващи на яхта близо до Каварна, съобщиха от МВР.

Спасителната операция е започнала през нощта в събота срещу неделя. На 12 август в 22,20 часа в Черноморския граничен координационно-информационен център в Бургас е постъпила информация от румънската гранична полиция за бедстваща яхта „Мelissa“, с двама румънски граждани на борда.

 

Единият от тях подал сигнал в румънския спасителен център. Яхтата била отплавала вечерта на 11 август от Истанбул за Констанца, но останала без захранване и на практика  била неуправляема.

Незабавно към предполагаемите координати на бедстващия съд е насочен дежурният граничен полицейски кораб, намиращ се в момента на рейд в района на Калиакра.

В операцията по търсене се включил и катер на Морския спасителен координационен център. Спасителните действия временно били прекратени през нощта.

Сутринта на 13 август яхтата е открита от дежурния граничния кораб 514 „Бургас“.  „Мelissa“ е установена на около 15 морски мили южно от Каварна.

Двамата румънски граждани не са пострадали.  Повреденият  плавателен съд е провлачен на буксир до пристанище Варна от полицейския кораб „Бургас“.