Спецоперация срещу търговията с дрога около училищата в София

0
6
Снимка: архив

От началото на март до края на септември са проверени общо 5066 училищни района и прилежащи територии

В София от тази сутрин се провежда специализирана полицейска операция по противодействие на разпространението на наркотици в районите около училищата, съобщават от прокуратурата.

3101 спецакции по това направление са проведени в страната след разпореждане на главния прокурор Иван Гешев. На 4 март на районните и окръжните прокуратури бе разпоредено извършването на проверки срещу производството, държането и разпространението на дрога. Приоритетно проверките трябва да се извършват в районите на учебните заведения, бе отбелязано още в заповедта.

От началото на март до края на септември са проверени общо 5066 училищни района и прилежащи територии. В хода на специализираните полицейски операции са разкрити 170 нови места за продажба на наркотици. За производство, държане и разпространение са задържани 4140 души. Образувани са 3758 досъдебни производства.

При акциите в цялата страна са иззети общо над 674 кг марихуана, над 6000 кг канабис, над 6 кг хероин, над 19 кг амфетамин в различни разфасовки, както и 3422 таблетки амфетамин, над 7 кг в различни разфасовки и над 100 таблетки метамфетамин, над 14,5 кг и над 1 900 таблетки екстази, над 3 кг нови психотропни вещества (дизайнерска дрога), различни прекурсори за направата на наркотичните вещества и кокаин.