Опитът за палеж на полицията във Видин-отмъщение на трафиканти на мигранти ?

Има ли връзка със запалената кола на граничен полицай

0
147
видин
Запалената кола на граничния полицай във Видин през октомври м.г. СНИМКА: БИ ТИ ВИ

Работи се и по версия-заради задържана голяма пратка наркотици

Стефан Ташев

Опитът за палеж на сградата на Гранично полицейското управление във Видин да е отмъщение на трафиканти на мигранти. Това е основната версия по която работят разследващите, научи Breaking.bg. Днес от МВР и прокуратурата обявиха, че на 27 февруари са арестувани двама души, опитали да подпалят управлението, но задържани от секретни полицейски постове.

Двамата носели в раница и сак, в които са намерени две 10-литрови бутилки с бензин и взриватели. Задържаните не били от Видин, а от София и наели апартамент в града за пъкленото си дело. „Спасихме Видин от голям взрив“, обяви зам.-главният прокурор Иван Гешев.

По бутилките с бензин са свалени отпечатъци, които съвпадат с отпечатъците от предишен палеж през есента на м.г. на колата на разследващ граничен полицай в квартал „Химик“. На 25 срещу 26 октомври 2018 г пламнаха едновременно автомобилът на служителя на реда пред блок в квартала и входната врата на апартамент в същия блок. Той се оказа на служителка на Административния съд във Видин. Още тогава разследващите обявиха, че вероятно нападателите са объркали жилището, защото граничният полицай живеел един етаж по-долу.

Според атакуваният полицай е разследвал дела на незаконен трафик на мигранти от България към Сърбия. И затова е атакуван лично, за да бъде сплашен, а делата смачкани. След като това не се е случило подпалвачите са решили да запалят сградата на Гранично полицейското управление, защото там се съхраняват веществените доказателства по разследванията. След палежа на колата му граничният полицай и семейството му са под постоянна охрана.

Второта версия, по която работят разследващите, е отмъщение на наркотрафиканти. На 24 ноември 2018 г видинските граничари заловиха сериозно количество дрога-133 кг. амфетамини. Те бяха намерени в българска кола, с мъж и жена, пристигнала на вход на граничния пункт. Трафикантите бяха арестувани.