Спецсъдът не разреши на Пламен Бобоков да пътува в чужбина

0
29
Пламен Бобоков в съда Снимка: архив

Може да се укрие от правосъдието, мотивираха се магистратите

Специализираният наказателен съд отказа да свали забраната на подсъдимия бизнесмен Пламен Бобоков да пътува в чужбина, предаде БГНЕС.

Сдобилият се с няколко обвинения бизнесмен поиска да бъде отменена ограничителната му мярка да напуска пределите на страната, за да поддържа работните си контакти и да провежда срещи с бизнес партньори от други държави, но според съда това би довело до риск той да се укрие от правосъдието. Същото е становището и на държавното обвинение, което определи мярката като необходима.

Отделно от отказа, съдът разреши еднократно кратковременно пътуване на Бобоков до Украйна, отново свързано с бизнеса му, за периода от 28 февруари до 4 март. Според защитата му обаче то не може да бъде осъществено на практика заради процесуалните срокове за протест или обжалване на решението.

„Нямам никакви намерения да се укривам“, заяви Пламен Бобоков в съдебната зала. Той подчерта още, че у нас има семейство с 3 деца, възрастни родители, както и дългогодишен бизнес, за които трябва да се грижи.

Братята Атанас и Пламен Бобокови бяха обвинени за участие в организирана престъпна група заедно с бившия зам.-министър на околната среда и водите Красимир Живков и още осем души през миналата година. Според държавното обвинение те са участвали в схема за незаконно загробване на опасни отпадъци. Освен него през юли Пламен Бобоков получи и друго обвинение – този път за търговия с влияние по дело, образувано срещу него и Пламен Узунов, секретар на президента. Третото обвинение срещу Бобоков е от Окръжната прокуратура в Русе и е за притежание на нерегистрирани археологически ценности.