„Изчегъртан“ директор дава на съд наследника си заради лъжи и манипулации

0
3854
Инж. Ботьо Арабаджиев

Инж. Ботьо Арабаджиев разобличава фалшивата информация за състоянието на горското предприятие в Смолян

Доскорошният директор на Южноцентрално държавно предприятие – Смолян инж. Ботьо Арабаджиев, изчегъртан от служебното правителство без обяснения, дава на съд наследника си Здравко Бакалов за изнесени неверни твърдения и откровени лъжи по негов адрес.

На 16 юли Бакалов дава пресконференция, отразена обилно от ведомствения сайт на Министерство на земеделието. Той заявява, че Бившият директор на Южноцентрално държавно предприятие (ЮЦДП) инж. Ботьо Арабаджиев е ощетил дружеството с над 4 млн. лева. Той допълва, че фактите са станали ясни след извършен анализ, разпореден от него в качеството му на директор. Ощетяването е резултат на въведена спецификация за разделяне на категориите на едра и средна дървесина на първо и второ качество. „Тази спецификация се прилага само на територията на ЮЦДП от всичките 6 държавни предприятия в страната, където качеството и цената са били само едни, казва Бакалов.

Медиите отразяват изявленията на Бакалов, но никой не търси „изчегъртаният“ директор за отговор. Пред Breaking.bg инж. Арабаджиев обяви, че ще съди Бакалов за лъжите му. Явно продиктувани от горе. Ето какво коментира инж. Арабаджиев.

Във връзка с изнесена информация на сайта на МЗХГ от инж. Здравко Бакалов за „ощетяване“ на Южноцентрално държавно предприятие – Смолян от мен в качеството ми на директор на предприятието, заявявам, че всичко това е манипулация и не почива на реални факти. Не са извършвани никакви проверки на тази тема, напротив. През 2020 г. беше създадена работна група и беше направен анализ на критериите при окачествяване на добиваната от държавните предприятия дървесина, като беше препоръчано и на останалите държавни горски предприятия да използват действащите технически стандарти както сме направили ние в ЮЦДП.

Ако не бях приложил този стандарт, дървесината, различна от първо качество, директно трябваше да се продава на два пъти по-ниска цена, близка на тази на дърва за огрев. За да получим по-добра цена, тъй като качеството и е по-добро от дървата за огрев, но по-лошо от редовните трупи – първо качество, въведохме европейския стандарт, което позволява среден вариант на окачествяване , при който цената се намалява само с 20%. Благодарение на това най-лошото качество дървесина е намаляло наполовина.

В резултат на това е постигнат ръст от окачествяването на дървесината с около 1 200 000 лв. годишно. Относно изнесеното за предоставените заеми от ЮЦДП на други горски предприятия, бих искал да кажа, че са разрешени от съответните министри за периода, като са одобрени по надлежния ред, сключени са договори, както и запис на заповеди, като договорите са изпратени до МЗХГ. Ежегодно са начислявани лихви, дори за единия от договорите е начислена и изплатена към ЮЦДП неустойка за забава в размер на 560 000 лв. За изнесените неверни и непотвърдени твърдения от инж. Здравко Бакалов ще си потърся правата по съответния ред.