Средната пенсия ще бъде увеличена с над 30 лв. през 2020 г.

0
70
оставка
Бисер Петков

Над 1000 деца са изоставени от родителите си през миналата година, съобщи социалният министър Бисер Петков

„Повишението на пенсиите ще продължи да става по швейцарското правило. Новото е, че то вече ще действа в чист вид. Всички пенсии, отпуснати до края на тази година, ще бъдат осъвременени от 1 юли догодина. На база на показателите и предложенията в Закона за бюджета на ДОО може да говорим за средно увеличение на всички пенсии с 6,6%. Средната пенсия ще нарасне с повече от 30 лева. Сега тя е 381 и ще стане над 420 лева. Ще се предложи минималната работна заплата от 1 януари догодина да стане 610 лева. Това е ангажимент, който правителството е поел и изпълнява. Предвиждаме и увеличаване на заплатите в бюджетния сектор с 10%“, каза социалният министър Бисер Петков пред Би Ти Ви.

Общата бройка на изоставени от родителите си деца за миналата година е над 1000, коментира Петков инцидента с детето в столичния квартал „Люлин“. Детето веднага е настанено в социален дом и са положени всички грижи за него. Със сигурност усилията на социалните работници ще бъдат насочени към връщането на детето на родителите или близкия му семеен кръг. Това е първото нещо, което се прави, защото за едно дете е най-добре да расте в своя близък семеен кръг, посочи министърът.

„Данните за миналата година показват, че над 3000 деца са изведени от биологичните им семейства. Над 1/3 от тези случаи са заради изоставяне. Другите са заради застрашаване живота и здравето на детето. Категорично искам да обясня, че всичките причини за извеждане на дете от семейството са ясно разписани в закона. Няма абсолютно никакво завишаване на правомощията на социалните работници. Всяко едно решение за извеждане на дете от биологичното му семейство подлежи на съдебно решение. Социалните не могат сами да извеждат деца. Съдът трябва да потвърди това. След като се изведе едно дете, първо се търси възможност то да бъде настанено в близък семеен кръг. Следващата стъпка е приемни родители и последната стъпка е настаняване в социални институции, защото знаете, че вече вървим към закриване на социалните домове за деца“, обясни министърът  по повод истерията с извеждането на ромски деца от училища заради слухове, че им бъдат отнети.

„За съжаление много хора повярваха на неистините, че ще се отнемат деца. Стратегия за детето трябва да има, но заради острата съпротива срещу този проект такава няма. Трябва да водим нормален разговор. Нашата система работи, но за съжаление има опити тя да се разруши. Със сигурност нашата система има нужда от подобрение, но всичко трябва да се случи в един нормален дебат без лъжи и истерии“, категоричен бе Бисер Петков.