Столичани на протест срещу строежа на „небостъргач” върху градинка

Според общия устройствен план на столична община мястото е зелена площ

0
224
съд
Жителите на "Стрелбище" протестираха срещу строежа от юни 2017 г. СНИМКА: ВИЛИ НИКОЛОВ

Как зелената площ се оказва частен имот, узаконен от съда

Столичани излизат на масов протест довечера в 19 ч в градинката на кръстовището срещу стадион „Раковски”, алармираха пред Breaking.bg протестиращи.

Причината е проект за строеж на 43-етажен „небостъргач” върху единствената останала зелена площ между булевардите „България” и „Иван Евстатиев Гешов”.

Според общия устройствен план на столична община мястото е градинка, като в нея може да се строят само заведение, църква или тоалетна. В един момент обаче живущите наблизо разбират, че върху градинката предстои да се строи огромна офис и жилищна сграда.

Според запознати превръщането на градинката в частен имот е станало по време на кметуването на Стефан Софиянски. После теренът е купен от бившия вицепремиер в кабинета на НДСВ Николай Василев и препродаден на строителната фирма НИКМИ.

Фирмата обжалва общия устройствен план и отказа на общината да даде разрешително за строеж. На първа инстанция губи, но на втора Върховен административен съд решението е в тяхна полза, което отваря пътя към строежа на огромната сграда.

Срещу строителството се обявява столична община, както и главният архитект на София.

Хората от квартала са категорично против строежа заради факта, че под терена има подпочвени води, заради затрудненията, които ще изпитат от строителството и заради това, че мястото е останало единственото незастроено пространство в района.

Протестиращите питат кой и как е превърнал градинката в частен имот? И обещават всекидневни протести срещу строежа.