Съдийската колегия ще търси информация за Миталов от Държавния департамент

0
12
Снимка: архив

ВСС ще направи това през Външно министерство

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет /ВСС/ поиска пълна информация от Държавния департамент на САЩ във връзка с обявената забрана за съдия Андон Миталов да влиза в страната. Решението беше взето единодушно на извънредно заседание на колегията. Информацията ВСС ще търси през Външно министерство.

„Не мога да коментирам действията на американската държава и нямам информация, за да го направя. Може и ние да поканим съдията за изслушване, но трябва да стане, след като имаме информация за какво точно да питаме“, коментира след заседанието представляващият ВСС Боян Магдалинчев.

„В заявлението има данни за сериозна корупция и това въздейства сериозно върху върховенството на закона, но нямаме никакви други данни. На този етап не виждам намеса на работата в съда, но ако има корупционната проява, органите ще си свършат работата“, коментира Магдалинчев.

„В залата научихме, че магистратът е излязъл в болнични, но не знаем защо“, добави той. Магдалинчев няма информация дали някой е знаел предварително за забраната на Миталов.

„Инпекторатът има становище по случая „Малинов“ и е прекратил проверката, но не съм в течение кога и защо“, разкри Магдалинчев. „Знам, че имаше постъпило искане за проверка от главния прокурор, но кога е извършена и защо е прекратена, не знам“, коментира той по повод решението на Миталов да пусне обвинения в шпионаж Николай Малинов да пътува до Москва за награда от Путин.