Прокурорската колегия във ВСС: Цацаров не е длъжен да подаде оставка като главен прокурор веднага

0
55
Даниела Машева Снимка: Канал 3

Ако бъде освободен предсрочно, може да бъде определен временен шеф на прокуратурата до назначаването на титуляр, казва говорителят на колегията Даниела Машева

Ако Сотир Цацаров подаде молба за предсрочно отстраняване от длъжност, тази молба ще бъде насочена към пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС), който трябва да я разгледа и с мнозинство от минимум 17 гласа „за“ да вземе решение, с което да предложи на президента Румен Радев да издаде указ за предсрочно освобождаване на главния прокурор от мандата.

Президентът има правомощие да върне това предложение на ВСС, но при повторно внасяне на такова предложение има задължение да издаде указ за освобождаване на главния прокурор от заеманата от него длъжност.

Това обясни говорителят на прокурорската колегия Даниела Машева, помолена да разясни процедурата, след като във вторник мнозинството в парламента предложи Сотир Цацаров за шеф на антикорупционната комисия КПКОНПИ, съобщи „Дневник“.

Миналия четвъртък ВСС избра повторно с 20 гласа „за“ и 4 „против“ Иван Гешев да оглави прокуратурата, но държавният глава все още не е подписал указ за назначението му, след като веднъж вече върна процедурата във ВСС. Възможно е, ако Радев издаде указ за назначаване на Гешев, той да встъпи в длъжност преди 10 януари 2020 г., когато изтича официално мандатът на Цацаров, а той самият след указ за освобождаване от поста да поеме антикорупционната комисия.

„Няма как да се стигне до криза, тъй като законовата възможност в тези случаи, преди да има назначен титуляр за главен прокурор, в правомощията по предложение на прокурорската колегия на ВСС, пленумът може да вземе решение за определяне на изпълняващ функциите на главен прокурор до назначаването на титуляр и до встъпването му в длъжност“, обясни Даниела Машева.

Тя посочи, че липсват конкретни законови разпоредби, но по предложение на прокурорската колегия пленумът има правомощия да определи кой да заеме временно поста на Цацаров. Практиката обикновено е това да е някой от заместниците.

„Към настоящия момент след направената номинация за Сотир Цацаров за председател на КПКОНПИ не са налице предпоставки и задължение от негова страна за предсрочно освобождаване от поста. Условия на несъвместимост за изпълняване на двете функции биха възникнали едва след момента на неговото встъпване в длъжност, ако бъде избран за председател“, допълни Машева.

На въпрос дали няма да има конфликт на интереси, след като за него трябва да гласуват депутати, а същевременно при него има преписки и сигнали за разследвания, свързани с народни представители и парламентарни групи, Машева отговори: „Това е преценка, която вероятно г-н Цацаров ще направи в скоро време.“

Номинираните за председател на КПКОНПИ кандидати трябва в срок от 7 дни да представят необходимите документи, в които да бъдат включени също декларация за имущество и конфликт на интереси, както и концепция за работата на комисията. След становища на неправителствени и научни организации кандидатите ще бъдат изслушани в ресорната комисия, а гласуването ще бъде в пленарната зала.

Изборът е с обикновено мнозинство – с поне половината от гласовете на присъстващите депутати. За избран се смята кандидатът, който събере най-много гласове. Според депутати изборът ще бъде факт до три седмици, т.е. в мандата на Цацаров като главен прокурор. Няма законов срок за встъпване в длъжност, но до месец трябва да освободи стария пост, което на практика ще съвпадне с изтичането на мандата му.

Новоизбраният председател на антикорупционното звено ще довърши мандата на доскорошния председател Пламен Георгиев и съответно няма да има пълния 6-годишен мандат, а се очаква да оглавява комисията в следващите около 4 години.