Цацаров гласува в Пловдив и обяви: 10-има са обвиняемите кандидати за местна власт

0
47
Сотир Цацаров Снимка: БТВ

Не очаквам президентът да се бави с решението си по избора на Гешев, каза главният прокурор

10 са обвиняемите кандидати за местна власт за престъпления, свързани с изборните права на гражданите. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров пред журналисти, които го чакаха пред изборната секция в Пловдив, където той гласува. Три са прекратените досъдебно производства. Проверяват се 690 сигнали. По 399 сигнали има откази от разследване – те не представляват престъпление. 29 сигнала са препратени до избирателните комисии, тъй като са в техните компетенции. Прокуратурите проверяват 202 преписки.

Девет са снетите имунитети на кандидати за местната власт и са им повдигнати обвинения. Има още 5 предложения за снемане на имунитет, каза Цацаров.

В сравнение с 2015 г. сега има 57 досъдебни производства, а тогава 101. От 1355 преписки, разгледани от прокуратурата тогава, 811 са получили отказ. Евроизборите са били най-спокойни, обобщи Цацаров. От разгледаните тогава сигнали от 11 дела има 1 осъден на 6 м. затвор условно, има и пробация.

Запитан кога очаква президентът да подпише указа за Иван Гешев, настоящият главен прокурор каза – не можем да кажем кога очакваме. Той ще подпише указ, когато го подпише. „Този президент е доказал, че когато има да каже нещо, той не се страхува да го каже. Не очаквам забавяне, всяко забавяне не е в съответствие със самия процес. Президентът има право, както да подпише указ, така и да откаже подписването и да върне кандидатурата. Ако я върне, ще се повтори процедурата – ново гласуване. Ако не събере достатъчно гласове, изборната процедура за главен прокурор започва отначало“.