Борисов: С ПП-ДБ и ДПС имаме възможност да отхвърлим ветото на президента – това е важно за плана за възстановяване

0
72
Бойко Борисов в Бургас Кадър: фейсбук

Кой е искал от Нинова да става „златен пръст, попита лидерът на ГЕРБ

Кой е искал от Нинова да става „златен пръст”? Утре с ПП-ДБ и ДПС имаме прекрасна възможност да отхвърлим ветото на президента, коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов от Бургас.

За утре е насрочено извънредно заседание на НС за ветото на президента върху промените в Закона за енергетиката.

За решението на държавния глава да сезира Конституционния съд за новите енергийни вноски върху вноса и транзита на природен газ през България, Борисов каза:

„Колегите от ПП и премиерът Денков го коментираха. Асен Василев използва дори думата „срам”.

Това, което ние построихме навремето – „Балкански поток”, с най-големите компресорни станции на Балканите, дава възможност на България да печели огромни пари. Ако ми кажете друго предприятие – 100% държавна собственост, което носи на българския народ 3 милиарда лева чист приход – всеки, който го е построил, може да се похвали с него. Така че приветствам действията на правителството. Неслучайно, пръв съм се подписал.

И когато навремето го строяхме, за да не ни заобикалят през Турция, Гърция и къде ли не, дадохме на българския народ инструмент не само да печели, а да влияе върху геополитическите събития на Балканите”, коментира Борисов.

Той каза, че за Плана за възстановяванеи е важно да бъде отхвърлено ветото на президента.

„Второ – това, което се разбрахме преди дни с премиера Денков, с Кирил Петков, с Атанас Атанасов, беше, че трябва да се направи поправка в Закона за митниците, за да събират таксите. И за хранилищата, които сега са монопол на „Лукойл”, да бъде дадена възможност да се ползват от другите продавачи на горива в България”, каза Борисов.

„Към момента действа дерогация, а отвън 3,3 лева струва бензинът. Защо при евтиния уралски нефт продължават от нашите джобове да изтичат толкова пари към тази компания”, коментира лидерът на ГЕРБ.