И жури, и печеливш: Фирма на Саша Безуханова взима 2,5 млн. лв. по Плана за възстановяване

0
360
Николай Денков, Асен Асенов, Саша Безуханова, Христо Христев, Кирил Петков, 2013г.

Нейното „иновативно световно откритие“  всъщност са ядливи чаши за кафе

Саша Безуханова едновременно е жури-оценител и е ангажирана с една от фирмите, която също като дружество, контролирано от финансовия министър Асен Василев и лидера на ПП Кирил Петков взема милиони от държавата от Плана за възстановяване, който същите хора писаха. Печели с „иновация“, която във Франция, Италия, Латвия съществува от векове – ядливи съдове, каквито и в наши ресторанти има от години. Скандал, който със сигурност ще стигне до Кьовеши и има защо. Разкритието е на actualno.com.

Нейното „иновативно световно откритие“  всъщност са ядливи чаши за кафе. Напомняме, че от същия План Италия например ще финансира най-вече модернизацията на болниците и спешната си помощ, както и на своята медицинска наука, за да предотврати бъдещи катастрофи като Ковид-19.

България процентно беше много по-засегната от болестта като смъртни случаи, а болниците и линейките ни са в много по-отчайващо положение от италианските. Но инвестираме парите, 60% от които са заем с лихва, който всички ще плащаме, в ядливи чаши.

„Пиша тези редове не защото името ми е замесено като ангел инвеститор в Къпфи ООД, които ще развият с парите от Европейския грант производстен капацитет на световно патентован продукт от България и ще открият нови работни места. Крайно време е в България да разберем, че тъкмо иновативните стартиращи компании, които създават световни иновации и развиват продукти с висока добавена стойност, са тези, които биха донесли големия принос към бюджета и авторитет на държавата ни“.

Това е ключово обяснение на известната бизнесдама и председател на MOVE.BG Саша Безуханова във връзка с тази новина: Свързани с управляващите фирми сред спечелилите милиони от Плана за възстановяване Безуханова коментира новината в личния си профил във Фейсбук.

Оказа се, че по четвъртата мярка от Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) „Подкрепа за иновативни предприятия, отличени с „Печат за високи постижения“, една от компаниите е пловдивската фирма „Къпфи“ ООД. Тя ще бъде финансирана с 2 541 903 лв. за проект „Ядливи чаши за кафе и бъркалки – устойчиви алтернативи на неразградимите и замърсяващи пластмасови продукти“.

В „Кълфи“ ООД дял от 18,72% има дружеството „2625 Кепитъл“, а в „2625 Кепитъл“ 10,84% се държат от г-жа Саша Безуханова-Йорданова. „За хората с добри идеи светът е с отворени врати. Ние ги искаме тук. Да допринасят за просперитета на България. Затова с хора като назования Васил Терзиев (бел. ред. – кандидат-кметът на София от ППДБСС също има дял в „2625 Кепитъл“) инвестираме личните си пари в най-рисковата начална фаза на развитието им и отделяме много време да им помогнем да проходят в бизнеса и да се утвърдят.

България дължи на тези талантливи млади хора много повече – да имат достъп до научни лаборатории и бизнес акселераторски програми във всеки университет, да бъдат поощрявани с менторство и грантове да експериментират с идеите, както е навсякъде в развитите държави.

Да има национални механизми, които да позволят тези компании да пораснат до корпорации със световна роля от България, което не е факт днес“, добавя Безуханова. Тя казва и следното: „(…) бих искала да поясня, че 12-те стартиращи компании, които получават финансиране от Министерството на иновациите и растежа с ресурс по Плана за възстановяване и устойчивост, са минали през сериозна селекция от независими водещи европейски експерти на три кръга в рамките на най-значимата Европейска програма за нова икономика European Innovation Council.

С ‚Печат за върхови постижения‘ се удостояват фирми с потенциал за значим принос към Европейската икономика в бъдеще заради доказани иновативни практики, които развиват. Тъкмо такива компании са най-ценените, разпознати и подкрепяни в цял свят“. Пълната публикация на г-жа Безуханова.

От Министерството на иновациите и растежа също пратиха разяснение за програмата, включително списък с европейските експерти-оценители. В т.нар. в документа Жури фигурира името на Саша Безуханова.