Борисов: С Русия поддържаме добри отношения, въпреки санкциите

Да не се делим на русофоби и русофили, заяви премиерът

0
52
борисов
Борисов и Медведев договарят бизнес сделки в туризма. СНИМКА: ПРЕСЦЕНТЪР НА МС

Над половин милион руснаци посещават България, обяви Дмитрий Медведев

В условията на санкции, на международно напрежение, ние успяваме с колегата Медведев да поддържаме едни доста добри, прагматични работни отношения. Ето защо не бива да се делим на русофоби и русофили, а нека да си гледаме нашите български интереси. Като страна имаме добри неща, които да предложим в сферата на културния, историческия и религиозния туризъм.

Това обяви министър-председателят Бойко Борисов по време на българо-руския бизнес форум в областта на туризма, който премиерът откри заедно със своя руски колега Дмитрий Медведев.

,,Ще се постараем да бъдем по-гъвкави, защото действително при тази конкуренция на Гърция и Турция туристът избира най-добрата услуга като качество, като цена. Нашата балансирана външна политика ни дава и сигурност, защото поддържаме прекрасни отношения с Египет, Катар, Саудитска арабия, Израел, Сърбия, Косово, Иран и т.н., и т.н. По този начин защитаваме както нашия интерес, така и нашата сигурност, защото водим миролюбива политика с всички“, допълни премиерът.

,,Надявам се с дружни усилия да повдигнем качеството на туризма, защото там имаме големи възможности. Така че винаги е по-добре когато си говорим, отколкото години наред да ги няма необходимите взаимоотношения“, заключи премиерът Борисов

Искам още веднъж да благодаря за топлото посрещане, което ми бе оказано в България. Всички мероприятия и срещи бяха организирани много добре. За мен това не е първата визита в България и винаги прекарвам много добре.

Това каза министър-председателят на Русия Дмитрий Медведев. На събитието присъстват министрите на туризма на двете страни – Николина Ангелкова и Максим Орешкин, министри, депутати, бизнесмени.

„Не искам да повтарям банални неща, като това колко са свързани нашите народи. Всичко това е ясно и тази свързаност определя нашите отношения. Българският туристически отрасъл винаги се е отнасял много добре към руските туристи. Над половин милион руснаци посещават България всяка година. Много от тях имат и имоти тук. Те са привлечени от сигурността в България, добрите условия, туристическата инфраструктура“, каза още Медведев.

„Българи също посещават Русия за почивка. Може да не са много, но има български туристи в Русия. Те са около 50 000 души годишно. Русия също има какво да представи. Последните големи събития бяха Олимпиадата, Световното първенство по футбол. Мнозинството българи посещават Москва и Санкт Петербург. Стараем се да се ориентираме към световната практика в туристическия бранш. Изграждаме туристическа инфраструктура, строят се нови хотели, опитваме се да гарантираме на туристите възможно най-добрите условия за отдих. В момента в Русия се реализира крупен международен проект, който предвижда улесняване на визовия режим за туристи от всички краища на света. Готови сме да улесним по всякакъв начин чуждестранните туристи“, разкри руският премиер.

„Русия има едни от най-големите паркове в Европа. Природата ни е необятна. Културният туризъм също трябва да се развива. Вчера с Бойко Борисов обсъдихме няколко точки за туризма. Български и руски градове трябва да си комуникират, пристанищата ни трябва да си комуникират, авиовръзките ни трябва да си комуникират. Туристическият поток между нашите страни трябва да бъде по-интензивен. Всеки, който може да предложи интересен туристически продукт, ще спечели“, категоричен беше Медведев.