Русия блокира достъпа до 81 медии в ЕС, сред тях „24 часа“

0
71
Червеният площад в Москва Снимка: Pixabay

Това е „ответна мярка“, след като миналия месец Брюксел наложи забрана за излъчване на няколко руски държавни медии

Русия блокира достъпа до 81 медии в ЕС като „ответна мярка“, след като миналия месец Брюксел наложи забрана за излъчване на няколко руски държавни медии.

От България са наложени забрани срещу вестник „24 часа“ и Mediapool.

„Въвеждат се временни ограничения на достъпа от територията на Руската федерация до излъчваните ресурси на редица медии от държавите – членки на Европейския съюз, и на медийни оператори от целия съюз, които системно разпространяват невярна информация за хода на специална военна операция“, се казва в съобщение на руското външно министерство.

„Руската страна нееднократно и на различни нива предупреждава, че политически мотивираният тормоз над местни журналисти и необоснованите забрани на руски медии в ЕС няма да останат незабелязани. Въпреки това Брюксел и столиците на страните от блока избраха да поемат по пътя на ескалацията, принуждавайки Москва да предприеме огледални и пропорционални контрамерки с поредната нелегитимна забрана. Отговорността за подобен развой на събитията се носи единствено от ръководството на Европейския съюз и страните от това обединение, които подкрепиха подобно решение. Ако ограниченията върху руските медии бъдат отменени, руската страна също ще преразгледа решението си по отношение на посочените медийни оператори“, се допълва в позицията.