Съдията Миталов, обявен от САЩ за корумпиран, веднага излязъл в болнични

0
665
Мариета Райкова Снимка: Клуб Z

Дали някой е виновен се доказва в процес с присъда, казва шефката на спецсъда Мариета Райкова

Съдия Андон Миталов, който получи забрана да влиза в САЩ заради корупция, е побързал да излезе в болнични само 24 часа след обявяването на името му от държавния секретар Майк Помпео. Това стана ясно от коментара на председателя на спецсъда Мариета Райкова пред медиите.

Шефката на спецсъда призна, че е останала изненадана и разочарована от новината. „Аз научих това вчера от медиите. Това е сериозен удар за нас. Първото, което предприехме тази сутрин, е да изпратим запитване до Специализираната прокуратура за това дали има образувано досъдебно производство“, каза тя. По думите й „разочарованието е за всички“, защото въпросният съдия се ползвал иначе с добро име.

„Още преди изявлението на главния секретар посланик Мустафа каза, че има сериозни доказателства. Именно заради върховенството на закона, както заяви тя, дали едно длъжностно лице е виновно или невинно, още повече съдия от нашия съд, се доказва в процес, след проведено разследване, с присъда“, добави съдия Райкова.

„Второто е да попитаме инспектората има ли резултат във връзка с проверката по сигнал на главния прокурор“, разкри тя по повод сигнала на предишния главен прокурор Сотир Цацаров за това, че Миталов е разрешил на разследвания за шпионаж Николай Малинов да пътува до Русия за награждаването от Владимир Путин.

„Тук говорим за корупция. Корупция се доказва или отхвърля не при проверка, а при разследване“, заяви Мариета Райкова. И призна, че досега не е получавала сигнал за колегата си, нито пък имало предишни данни за корупция. „Той е излязъл в болнични. Не съм говорила с него, не ме е потърсил“, каза още шефката на спецсъда.