Nexo с глоба от над 424,000 долара в Арканзас, спират криптоплатформата

0
207

Според Отделът за ценни книжа на Арканзас (ASD) фирмата нарушава законите на страната

Отделът за ценни книжа на Арканзас (ASD) наскоро издаде заповед за спиране на платформата за криптовалута Nexo Capital Inc. (Nexo) по отношение на нерегистрирани оферти и продажби на ценни книжа под формата на инвестиции в цифрови активи, съобщава Трибюн.

Държавните регулатори в САЩ проведоха разследване на т.нар. програмата Earn Interest Product (EIP) на Nexo, която предлага доходност до 36%, и разпореди да бъде спряна, защото нарушава законите на страната. Освен това беше забранено на компанията, която е ригистрирана на Каймановите острови, да оперира на територията на САЩ.

Регулаторите посочиха, че Nexo не е спазила изискванията за държавна регистрация и в резултат на това на инвеститори в Арканзас са продадени нерегистрирани ценни книжа, което е в нарушение на закона на щата. Освен това инвеститорите са били лишени от информация, което е била необходима за разбиране на потенциалните рискове от EIP.

Между 17 юни 2020 г. и 6 декември 2022 г. Nexo са предлагали и продавали своите EIP акаунти на нови или съществуващи инвеститори в Арканзас. Към 31 юли 2022 г. Nexo е имала 93 318 EIP инвеститори в САЩ с обща стойност на активите над 800 милиона долара. От тях 292 EIP сметки са били на инвеститори в Арканзас, а тяхната обща стойност на активите е била приблизително $3,09 милиона.

Nexo вече се съгласи да плати 22,5 милиона долара за уреждане на обвиненията с 53-те юрисдикции-членки на NASAA в САЩ. На отдела за ценни книжа на щата Арканзас Nexo следва да плати глоба от 424 528,30.  Освен това компанията ще спре да предлага и продава EIP или да приема допълнителни инвестиции в EIP, докато тези дейности не са в съответствие с приложимите щатски и федерални закони за ценни книжа. Споразумението на Nexo с ASD идва, след като компанията декларира, че ще прекрати своите продукти и услуги в САЩ преди 1 април 2023 г.

„Всички компании за финансови услуги, включително нови компании, предлагащи услуги за крипто активи, трябва да спазват законите за защита на инвеститорите в Арканзас“, каза временният комисар на ASD Кембъл Маклаурин.

„Това колективно действие на държавните регулатори демонстрира на други компании, предлагащи подобни цифрови продукти и услуги, колко е важно да приведат бизнес дейностите си в съответствие със законите за ценните книжа в Арканзас“, коментира още той.

Няколко дни по-рано стана ясно, че същата сума Nexo трябва да плати и на щата Тенеси.

Двата американски щата са част множество щати в САЩ, които ще получат пари по иска на регулаторните органи на САЩ за нерегистрирани оферти и продажби на инвестиции в цифрови активи от регистрираната на Каймановите острови платформа, чийто съосновател е бившият български депутат Антоний Тренчев.

Припомняме, че разследване на платформата тече у нас. Съдебни дела на инвеститори в Nexo са заведени и във Великобритания.