Съдът отказа да намали гаранцията от 100 000 лв. на майката на шофьора, смазал Милен Цветков

0
14
Кристиан с майка си Десислава

Приема, че размерът й е в съответствие с високата степен на обществена опасност на деянието

Софийският градски съд остави без уважение жалбата на Десислава Николова срещу наложена спрямо нея парична гаранция от 100 000 лева.

Николова е майка на 22-годишния Кристиан Николов, който на Великден предизвика катастрофата, при която загина журналиста Милен Цветков. За майката обвинението е, че е предоставила автомобил на дрогирания си син.

От съда уточняват, че в жалбата си Николова настоява гаранцията ѝ да бъде намалена, защото размерът не бил съобразен със здравословното и имущественото ѝ състояние, възрастта, професията, както и това, че сама се грижи за трите си деца, племенниците и родителите си, съобщава БГНЕС.

След като обсъди данните по делото, съдът прецени, че жалбата е неоснователна и при взимането на гаранцията са съобразени всички законови изисквания. Съдът приема, че размерът на гаранцията е в съответствие с високата степен на обществена опасност на деянието, в което е обвинена Николова.

По делото не са налице данни за влошеното ѝ здравословно състояние. В жалбата си тя също не посочва доказателства за това. При задържането ѝ за 24 часа от полицията дори е отказала да ѝ бъде извършен медицински преглед.

Съдът не приема за основателен и довода, че Николова трябва да се грижи за трите си деца, тъй като те са пълнолетни и тя не им дължи издръжка. По делото няма данни, който да подкрепят и твърденията ѝ, че тя плаща частните училища и детски градини на четиримата си племенници, както ѝ че се грижи за родителите си.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.