Съдът предава на Австрия израелец, издирван за измами за над 10 млн. евро

0
20
Гал Барак Снимка: 24 часа

Гал Барак бе задържан в съдебната зала

Софийският апелативен съд (САС) е постановил предаването на израелския гражданин Гал Барак на властите на Австрия, съобщиха от Апелативна прокуратура – София.

Гал Барак беше задържан при напускане на България на ГКПП Калотина, като се е легитимирал с официален документ – редовен паспорт на гражданин на Израел. Първата съдебна инстанция отказа да изпълни Европейска заповед за арест (ЕЗА), издадена от австрийски прокурор, но САС е уважил протеста на прокуратурата.

Срещу Гал Барак в Австрия се води разследване за няколко тежки престъпления – измама, в особено големи размери и особено тежък случай, пране на пари, участие в престъпна група и други. От съдържанието на ЕЗА и предоставената допълнителна информация става известно, че се касае за широкомащабна, трансгранична престъпна дейност, извършвана на територията на Австрия, Германия, Швейцария, Сърбия и България от 2015 г. до настоящия момент, вредите от която възлизат на над 10 000 000 евро.

Софийският апелативен съд е преценил като основателни доводите на прокурора, че има опасност Барак да се укрие и да извърши ново престъпление. С решението е допуснато предаването му на Австрия и е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“, като той е бил задържан в съдебната зала.