С 15% са се увеличили нощувките на българи у нас

0
14
туризма
Николина Ангелкова

Ръст има и при чужденците, идващи у нас на културно-исторически туризъм

С 15% са се увеличили нощувките на българи у нас в сравнение с миналата година. Ръст се наблюдава и при чужденците, които идват в България с цел културно-исторически туризъм, каза пред журналисти във Велико Търново министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя посочи, че развитието именно на културно-историческия туризъм е приоритет за министерството.

„От началото на годината до юли страната ни е посетена от над 5,1 млн. чужденци, като 25% от тях са дошли именно за да разгледат нашите забележителности. Смятам, че културата и историята, които има нашата страна, са ключов фактор особено за мястото, където се намираме днес – Велико Търново, чествайки деня на независимостта. Това може да подпомогне туризмът да се превърне в движещ фактор за българската икономика. Затова и нашите усилия са насочени към промотиране на този тип туризъм и насочване на вниманието към него“, коментира още Ангелкова, цитирана от Фокус.

Тя допълни, че все повече българи предпочитат да посещават вътрешността на страната, като са водени основно от идеята да разгледат историческите обекти. „Ръстът на нощувките на български граждани компенсира намаляването на реализираните нощувки от чужденците“, обясни още министърът.