Теглим 1 млрд. лева заем от ЕС за антикризисни мерки

0
44
парламент
Снимка: архив

Комисията по бюджет и финанси към НС прие окончателно споразумението между България и Европейския съюз

България ще получи заем от 511 млн. евро или малко над 1 млрд. лв. по европейския инструмент за временна подкрепа SURE. Първата част от средствата ще дойде още през януари 2021 г., когато ще изтеглим първия транш от 250 млн. евро. Това стана ясно след като Комисията по бюджет и финанси към НС прие окончателно споразумението между България и Европейския съюз (ЕС) за тегленето на заем. Законопроектът бе приет единодушно от депутатите в ресорната комисия.

Европейският инструмент за временна подкрепа с цел смекчаване на рисковете от безработица при извънредни обстоятелства (SURE) бе създаден, за да помогне страните, членки на ЕС, в борбата им с последствията от кризата, предизвикана от пандемията. България отправи официално искане за финансова помощ по инструмента още в началото на август тази година

“Заемът, поискан от страната ни, е за допълване на националните усилия за преодоляване въздействието от избухването на COVID19”, каза заместник-министърът на финансите Росица Велкова, като допълни, че така ще се подкрепят работниците и самонаетите. Всяка страна членка има право да усвои средствата в до 8 транша, но България е заявила едва два такива, като вторият се очаква да е през март 2021 г. Така още следващата година ще придобием целия заем в размер на 511 млн. евро, като траншовете може да се изплащат на една или няколко вноски.

Максималният среден срок до падежа на заема е 15 години. „Лихвеният процент, който ще заплащаме, ще бъде на базата на средствата, които Европейската комисия (ЕК) активно набира от международните капиталови пазари”, заяви Велкова, която допълни, че тези средства се взимат при изгодни условия. Към момента ЕК е направила 3 транзакции на международните капиталови пазари – една през октомври и две през ноември.

Председателят на бюджетната комисия към НС Менда Стоянова също коментира заема по SURE и отвърна на отправените критики, че с кредита България не предвижда финансиране за самоосигуряващите се. „Тук говорим за заем, а не за грант, самоосигуряващите се имат заем, който от 4 500 лв. стана 6 900 лв. със съответния гратисен период, така че това не е вярно”, каза Стоянова. С финансовите средства ще се подпомогне пазарът на труда у нас.

За целта ще бъдат подсилени антикризисните схеми за намаляване на безработицата, съответно и ще се подобри нивото на заетост. Очакванията са средномесечно между 4500 и 5000 работодатели да бъдат подкрепени за запазване на около 140 000 служители и работници месечно.