Теменужка Петкова: До края на 2025 г. пълна либерализация на енергийния ни пазар

0
30
БСП
Теменужка Петкова
Николай Димитров - ГЕРБ/СДС Николай Димитров - ГЕРБ/СДС

България е поела ангажимент към Брюксел за това, каза в парламента министърката

България е поела ангажимент към Брюксел пълната либерализация на енергийния пазар да приключи до края на 2025 година. Това заяви по време на дискусия в парламента ресорният министър Теменужка Петкова, предаде БГНЕС.

„Една от най-важните стъпки до пълната либерализация е свързана с реалното излизане на потребителите от регулирания пазар към свободния пазар“, посочи министърът. „Пред държавата няма много време, тъй като до края на март трябва да сме изготвили съответните законодателни промени и текстове, така че да можем от новия регулаторен период – 1 юли да сме направили тази важна стъпка“, заяви Петкова.

Според нея една от най-важните теми са уязвимите потребители. Със социалното министерство и в момента се работи по тази тема, финализират се текстове и критерии.

Пред експерти председателят на енергийната комисия в парламента Валентин Николов направи презентация с основните стъпки, които предстоят до пълното либерализиране на пазара. В представянето си той посочи, че след законодателните промени редица бизнеси, като фризьорски салони и ателиета, и занапред ще останат както досега на регулирания пазар.