Теменужка Петкова: Няма как да се откажем от проекта за АЕЦ „Белене“

0
16
БСП
Теменужка Петкова

За нови ядрени мощности се насочваме към САЩ, казва енергийната министърка

„Страната ни няма как да се откаже от строителството на нови блокове в АЕЦ „Белене“. Една от причините за това е, че централите на въглища трябва да отпаднат и да бъдат заменени с варианти, които са беземисионни. Проектът продължава изпълнението си по решение на българския парламент“, заяви пред Нова тв енергийният министър Теменужка Петкова. Тя допълни, че страната ни е положила големи усилия по сделката.

„Успяхме да накараме „Росатом” да се откажат от големите лихви. Подписахме и споразумение с тях, с което те се отказват да предявят претенции към държавата. Реакторите се намират на площадката и оборудването се съхранява при най-добрите условия. Надявам се скоро да имаме яснота какво ще се случи с тях”, каза Петкова.

Тя коментира и предвиденото изграждане на нов блок в АЕЦ „Козлодуй“.

„Към този момент не би могло да се каже колко би струвало изграждането на седми блок на централата. Това тепърва ще се изчислява, като към момента няма да се коментира строежът, а се правят проучвания за това какви са възможностите и какъв да бъде проектът“, обясни енергийният министър.

Петкова допълни, че преди да говорим за цена, трябва да кажем, че има нещо, което е безценно, и това е енергийната сигурност на всяка една държава.

„В решението, което днес предстои да обсъдим, е даден срок, в който министърът на енергетиката трябва да докладва резултатите от това проучване и резултатите от преговорите с американски компании, които развиват ядрени технологии. Този срок е до януари 2021 г. Надявам се дотогава да имаме много по-конкретна информация“, добави тя.

Министърът подчерта, че целият процес, свързан с изграждане на нови ядрени мощности, изисква много дълъг период от време. Тя добави, че основна цел на България е диверсифициране на енергийните ресурси. „Насочваме се към САЩ, за да видим кои са последните технологии, по които те работят“, добави Петкова.

„С нашите партньори от САЩ винаги сме имали откровен диалог. Имаме много добри резултати в последните 6 години. Те са в посока на диверсификация на газа и свежо ядрено гориво. Изграждаме интерконектора Гърция-България, който ще продължи да ни дава газ. Ние ясно сме заявили нашата позиция пред тях“, каза Петкова.