Теменужка Петкова: Фалшива новина е, че 5-и и 6-и блок АЕЦ „Козлодуй“ ще бъдат спрени

0
24
БСП
Теменужка Петкова

Срокът им на експлоатация бе удължен с 30 години.  Енергийната сигурност на страната е гарантирана за десетилетия напред, каза тя

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова опроверга фалшивите новини за спирането на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“ на извънреден брифинг.

„Поводът за тази среща са появилите се в последните няколко дни фалшиви новини за това, че на последния коалиционен съвет премиерът Бойко Борисов едва ли не се е съгласил да бъдат изведени от експлоатация 5-и и 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ и да бъде затворена цялата централа, а не само блокове от 1-и до 4-и. Това са опасни фалшиви новини, заяви енергийният министър.

„Това е лъжа, манипулация и сериозна фалшива новина, свързана с един от стратегическите ни обекти в енергетиката“, възмути се тя.

Петкова посочи, че средствата от 56 млн. евро, които са отпуснати на България, са свързани единствено и само с извеждането от експлоатация на блокове от 1-и ди 4-и на АЕЦ „Козлодуй“, а финансирането е по целева програма на ЕС за подпомагане извеждането от експлоатация за членки на ЕС. В програмата освен България попадат Литва и Словакия.

„Именно в двата кабинета на премиера Бойко Борисов – сегашния и предходния, успяхме успешно да изпълним проекта за удължаване на срока на експлоатация на 5-и и 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ с още 30 години. По този начин гарантирахме енергийната сигурност на страната за десетилетия напред“, подчерта енергийният министър.