Теменужка Петкова: 70 процента от абонатите си плащат тока навреме

0
6
БСП
Теменужка Петкова

Никой потребител не трябва да смята, че ще получи 41% от сметките за парното, казва енергийният министър

Срокът за забавяне на плащането на сметката за еленергия е удължен от 20 на 30 дни. Няма ликвиден проблем в сектора, защото 70% от абонатите си плащат навреме тока. 8% от потребителите не са си платили тока към този момент, но и на тях не им е спряно електричеството, заяви в ефира на Нова телевизия енергийният министър Теменужка Петкова. Що се отнася до това да се освободят потребителите от такса за повторно включване в елмрежата, тя заяви, че няма такива правомощия. „Благодаря на българите, които си плащат тока навреме, защото така елиминираме риска от натрупването на няколко сметки“, добави Петкова.

ДКВЕР е този орган, който ще реши дали да удовлетвори или не искането за поскъпването на тока и с колко ще бъде това. Регулаторът е независим. Той работи по специални правила и изисквания, съобразени с изискванията на европейските регулатори, обясни още министърът на енергетиката.

Що се отнася до парното и по-високите сметки за топлинна енергия през март, тя заяви, че до март 2020 действат старите цени. „В момента ДКЕВР прави преизчисление на цените и всеки един потребите ще получи разликата. Никой потребител не трябва да смята обаче, че ще получи 41%. Ползвана е старата цена, защото не са имали новата, с която да работят топлинните счетоводители“, обясни още тя.

„Абсолютна манипулация е да се твърди, че няма да се върне нищо. Приет е специален закон за възстановяването на средствата. Това е най-голямата гаранция за реализацията му“, добави Петкова. По думите ѝ изключително важно е да се съхрани човешкият живот, топлинните счетоводители са в готовност да посетят адресите. „Но е необходимо време, където уредите изискват физическо посещение, а където уредите позволяват дистанционно – то те ще ги засекат“, добави министърът на енергетиката.

„Максимално бързо ще се възстановят сумите на потребителите. Хората ще ги получат с изравнителните си сметки“, заяви Петкова.