Тома Биков: Президентът трябваше да провери датата, преди да насрочва изборите

0
156
герб
Тома Биков

Гласуване по пощите ще породи голямо недоверие, каза депутатът от ГЕРБ

„Мисля, че няма значение нито за институциите, нито за партиите дали парламентарният вот ще бъде на 28 март, или на 4 април“, каза пред bTV депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

Притесненията му са, че датата съвпада с католическия Великден. „Притеснението ни е, че тогава се пада католическият и арменският Великден. Това значи, че една немалка група в България ще трябва да гласува на празник“, обясни той.

По думите му това ще е предизвикателство за Министерството на външните работи, защото ще трябва да организират избори в страни, където големият празник може да ги затрудни. За външното министерство ще бъде най-трудната задача, защото ще трябва да комуникират със страни в локдаун, за да организират даването на вот от страна на сънародниците ни, обясни той.

Според Биков това е в разрез с желанието на Румен Радев да насърчи гласуването на българите в чужбина.

„Президентът внуши, че ние сме предложили 28 март – а всъщност той предложи тази дата, и то в пика на пандемията. Работа на държавния глава е да провери датите. Направили са пропуск с големия празник“, каза още Биков.

„Президентът трябва да каже как точно ще се гласува с пощите, как ще гарантира честността, доверието и с кои пощи ще се работи. Такъв тип гласуване ще породи голямо недоверие“, допълни Тома Биков.

„4 април е една приемлива дата за БСП. Структурите ни са проверени и готови“, съобщи депутатът от БСП Иван Ченчев. „Убеден съм, че хората в чужбина и в страната, искат промяна“, допълва той. Затова и е сигурен, че българите ще излязат да гласуват, независимо дали е празник, или не.

Ченчев посочи, че най-важното за изборите е честността на вота и запазване здравето на българските граждани.

„Не може да се гарантира тайната на вота чрез гласуване по пощата“, казва Ченчев.

Социалистът даде пример със САЩ и гласуването по пощата, но Биков отговори: Това е стогодишна разработена традиция, а вие искате да го въведем за два месеца.

„Трябва да сложим 12 000 камери, 12 000 монитора и 12 000 души, които да гледат изборните секции. Ще има ли ресурс и капацитет, за да се купи техниката? Кой ще гледа тези монитори? Президентът и опозицията искат тези неща, но не казват как да стане“, коментира още Тома Биков.

„Видеонаблюдение имаме от много време и това са българските медии, които ходят по сигнали и т.н.“, казва депутатът от ГЕРБ.