Борислав Сарафов: Преговаряме с една от най-големите международни одиторски компании, която да провери Nexo

0
141
цигари
Борислав Сарафов

Двама от обвиняемите по случая се издирват, каза шефът на следствието

Водят се преговори с една от най-големите международни одиторски компании, на която ще бъде възложено да извърши цялостен одит на Nexo – на нейната дейност и финансовите потоци. Това обяви в ефира на „Събуди се” директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

„Необходим е много сериозен и прецизен финансово-разузнавателен анализ. Именно той ще бъде възложен на тази – една от най-големите, световни компании, които се занимават с подобни разследвания. Имат изключително богат опит и авторитет”, допълни той.

Четирима души са с обвинения във връзка със схемата. За тях Сарафов каза: „Техният профил е високоинтелигентни, изключително образовани – в най-реномираните световни университети. Хора, които са граждани на света. Човек може да се гордее, че тези хора са българи. Не са наркодилърите от „Обеля”, а наистина едни от най-високоинтелигентните хора”, уточни той.

Обвиняемите заемат ръководни позиции в компанията. „Двама души от тях са в неизвестност. Предприемат се действия да бъдат издирени, за да им се предявят обвинения. Информацията ни е, че не са в страната, макар че справката в граничния контрол показва, че не са напускали пределите на България”, допълни шефът на НСлС.

От Nexo твърдят, че става дума за политическа атака. „В нашето разследване няма нищо политическо. Кой е замесен ще се установи тепърва. Ние работим стриктно, само по доказателствата. Те са съответните справки, извлечения, разпити. Това е в рамките на разследването”, подчерта Сарафов.

Относно среща във финансовото министерство, за която е разказал свидетел, директорът на НСлС каза: „В рамките на разследването ще се разпитат още участници във въпросната среща, ще се установи какъв е бил предметът ѝ. Не бих искал да влизам в политически дискусии. Политиката ще я оставим на политиците”, каза още той.