Борислав Сарафов: Имало е взрив, но дали е бил в автобуса, или при удара в мантинелата още не е ясно

0
105
Борислав Сарафов

В автобуса е имало втори шофьор, возилото е било на 3 г.

Уточнихме с главния прокурор на Северна Македония и ръководителя на спецпрокуратурата там получаването от македонска страна на документите за фирмата собственик на изгорелия автобус и пътниците. Това заяви Борислав Сарафов, директор на НСлС, който даде съвместен брифинг с главния прокурор на Северна Македония Любомир Йовески, говорителят на главния прокурор на Република България Сийка Милева и ръководителя на специализираната прокуратура на Северна Македония – Вилма Русевска

Ключовият момент е получаването по най-бърз начин на биологичен материал от техните близки и роднини, за да идентифицираме всички жертви. Мисля, че вече започва в РСМ този процес. Случаят и при тях е с изключителен приоритет, добави Сарафов. Все още огледите продължават.

„Отново стигаме до водещите версии дали е човешка грешка или техническа неизправност на автобуса. Имало е втори шофьор, но не можем да кажем дали е оцелял. Мислим, че и двамата шофьори не са оцелели“, добави Сарафов.

Сийка Милева, говорител на главния прокурор, която също е на място изрази съболезнования от името на прокуратурата. Ще положим максимални усилия за бързо и ефективно разследване. За съжаление главният ни прокурор е на работно посещение в Хага, но още сутринта възложи разследването на екип от НСлС – най-опитните ни колеги, добави Милева. За момента в РСМ няма да се провежда допълнително паралелно досъдебно производство, добави Милева.

„Трагедията е голяма, 12 деца загубиха живота си“, каза от своя страна главният прокурор на Северна Македония Любомир Йовевски. „Съболезнования за жертвите. Дълги години имаме добро взаимодействие с прокуратурата в България и ще работим заедно“, каза Йовевски.

„Картината на трагедията се изяснява с всеки изминал час. Разпитват се свидетели както очевидци, така и преживели трагедията. Само двама от пострадалите са в адекватно състояние и могат да дадат свидетелства“, каза още Борислав Сарафов.

Установено е, че е имало взрив в автобуса, но още не са ясни причините за него.„Въпросът е дали взривът е причинен вътре в автобуса или от сблъсъка му с мантинелите. Четирите автобуси от групата са се движили на разстояние 15-20 минути един от друг“, посочи Сарафов.

Вилма Русковска от спецпрокуратурата в РСМ обясни, че фирмата превозвач е на 20 години, досега не са имали инциденти, но трябва да се провери съответната документация за техническото състояние на автобусите. По първоначална информация катастрофиралият автобус е нов, само от три години е в експлоатация.

Борислав Сарафов заяви, че след като приключат следствените действия, ще има становища по въпроси като например има ли спирачен път. Предстоят автотехническа и съдебно-медицинска експертиза.

Няма данни да е карано допълнително гориво, каквито информации се появиха по-рано.