Томислав Дончев: Коалиционен партньор на левицата е замесен в паниката в училищата

0
1054
свидетелство
Томислав Дончев

Няма как да не си мислим, че това има определени политически мотиви, заяви вицепремиерът

„Това тече поне от половин година и не е толкова невинно, колкото изглежда на пръв поглед. Това не е поредната дигитална щуротия”. Така вицепремиерът Томислав Дончев коментира пред Нова тв паниката в Сливен и Ямбол, при която родители опразниха три училища от страх, че ще им бъдат отнети децата.

„Първо това е след всичките ни системни усилия да върнем децата в клас. 40 000 деца сме върнали. Второ, няма как да не си мислим, че това има определени политически мотиви, най-малкото ескалира в определена предизборна ситуация”, коментира Дончев. Той обясни, че МВР и прокуратурата работят по темата.

„Има външни и вътрешни сили, които са замесени в цялото мероприятие”, заяви Дончев. Той е категоричен, че отнемането на дете е крайна мярка, когато детето живее в опасни за здравето и живота му условия. „Рядка, драстична мярка, която е обект на съдебен контрол”, обясни вицепремиерът.

„Дали има замесени политици? Да! Има партии, които са пряко ангажирани с каузата. Поне няколко кандидат-кмета и една политическа сила са ангажирани. Доколкото знам е коалиционен партньор на левицата в няколко формата за местните избори”, заяви Дончев.

Относно изборите, Томислав Дончев заяви, че на всички избори ГЕРБ са играли честно. „Кампанията не започна добре. От мръсна кампания страда демокрацията”, заяви Дончев.

Той коментира и преговорите за завода на „Фолксваген”. „Темата за голяма инвестиция за производство на автомобили не е затворена. България има над 200 фабрики, които произвеждат автомобилни компоненти. Убеден съм, че рано или късно тази концентрация ще доведе до това България да има голяма инвестиция в производството на автомобили”, каза Томислав Дончев.