„Тренд“: На финалната права ГЕРБ дърпа, БСП ерозира – 28.6% срещу 21.8%

0
126
Графика: Тренд

7 партии влизат в парламента

ГЕРБ увеличава дистанцията си спрямо БСП, достигайки близо 7% преднина. 7 партии остават актуални като състезатели за прескачане на бариерата от 4% в последното проучване на „Тренд“ два дни преди вота.

Социолозите не регистрират структурна промяна в електоралните нагласи спрямо предишните месеци. ГЕРБ остава първа политическа сила с 28.6%, а в подкрепата за БСП се регистрира лека ерозия – 21.8%

Третото място се оспорва от „Има такъв народ“ и ДПС, съответно с 12.6% и 12.4% подкрепа от заявилите, че ще гласуват на предстоящите избори. От „Тренд“ посочват, че симпатизантите на ДПС са по-силно мобилизирани и при по-ниска активност тяхната относителна тежест за следващия парламент може да се окаже по-голяма от тази на „Има такъв народ“.

Пета политическа сила остава „Демократична България“ с 5.9% от заявилите, че ще гласуват. В рамките на кампанията се отчита лек ръст на „Изправи се! Мутри вън!“ достигайки 4.8% подкрепа. ВМРО (4.3%) е седмата партия, която е с реални възможности за представителство в следващото Народно събрание.

Ръст в рамките на кампанията отчитат и от Патриотичната коалиция „Воля-НФСБ“, но резултатът им от 3.2% ги оставя под бариерата.

По-надолу в подредбата остават „Възраждане“ с 1.6%, АБВ с 1.1% и Републиканци за България с 1.1%.

Сред заявилите, че ще упражнят правото си на глас, 15% все още се колебаят за кого ще гласуват на предстоящите избори, докато 85% са вече решили.

47% от всички запитани декларират, че ще упражнят правото си на глас на предстоящите парламентарни избори, докато малко под една пета се колебаят.

Усложнената епидемична обстановка вероятно ще има своето негативно влияние върху активността и можем да очакваме между 2 милиона и половина и 2 милиона и 900 хиляди български граждани да упражнят правото си на глас.