„Сова Харис“: Ако изборите са днес, ГЕРБ – 22.4%, ИТН – 21.7%, БСП – 18.7%

1
277
избори
Снимка: архив

Патриотите влизат в парламента. Около 300 хил. са променили мнението си за кого ще гласуват, твърдят от агенцията

Засега не можем да очакваме значителни размествания в подкрепата за различните политически субекти. Изводът е на социолозите от „Сова Харис“ на базата на данни от представително за пълнолетното население на страната проучване, проведено в периода 10-15 юни 2021 г. сред 1000 българи по метода на стандартизираното интервю „лице в лице“ в дома на респондента по поръчка на dir.bg.

Голямото мнозинство – 65 процента, декларират, че ще гласуват за същата партия/коалиция. Решили да променят избора си са 5,5 на сто. Това означава, че около 300 000 души са променили мнението си и ако гласуват, ще направят различен избор.

Нямаме основания да говорим нито за срив на някои от политическите партии, нито за приливна вълна към други, смята Васил Тончев от „Сова Харис“. Според данните има забележима ерозия на предпочитанията към бившата управляваща партия ГЕРБ и известно увеличение за „Има такъв народ“, БСП, ДПС и ДБ. Стабилно от гледна точка на преодоляване на бариерата стои „Изправи се! Мутри вън!“. В следващия парламент би трябвало да присъства и нов субект – „Българските патриоти – ВМРО, ВОЛЯ, НФСБ“.

Ако днес се проведат парламентарни избори, 22.4 на сто биха гласували за ГЕРБ-СДС /сред гласувалите за конкретна формация/, 21.7 на сто – за „Има такъв народ“, а 18.7 процента – за БСП за България. ДПС биха получили 11.4 на сто, „Демократична България“ – 11.1 на сто, „Изправи се! Мутри вън!“ – 5.4 процента, а „Българските патриоти – ВМРО, Воля и НФСБ“ – 4.9 на сто, според изследването. За друга партия или коалиция биха гласували 4.4 на сто.

Данните от проучването показват, че около половината избиратели (48,4 на сто) са напълно сигурни, че ще отидат до урните (машините), а други 24,7 процента предполагат, че по-скоро ще го направят.

Тези, които на 4 април т.г. не са гласували, а сега заявяват, че ще гласуват, са 6,5 на сто; тези, които тогава са гласували, а сега заявяват, че няма да гласуват, са 4,3 процента. Тоест, може да прогнозираме увеличение на избирателната активност с около 2 процента, обясняват от „Сова Харис“ . Това означава, че към днешна дата би трябвало да очакваме избирателната активност вътре в страната да бъде около 60 на сто, или около 3 400 000 души.