„Тренд“: При избори днес ГЕРБ – 24.1%, БСП – 23.6%

0
114
Снимка: Тренд

Въпреки нарастващите страхове 50% от българите против по-строги епидемични мерки

През октомври подкрепата за основните политически сили е стабилизирана след два месеца резки промени в електоралните нагласи. Пет са сигурните партии в следващи парламент, показва новото национално представително проучване от Изследователски център “Тренд”, проведено по поръчка на “24 часа“ в периода между 3 и 10 октомври. Социолозите са проучили и нагласите към разпространението на коронавируса.

Страховете от по-масова зараза растат паралелно с растящия всеки ден брой заразени, но въпреки това всеки втори българин е убеден, че не трябва да се възстановяват по-строги мерки срещу пандемията.

След два поредни месеца на спад в обществената подкрепа за основната управляваща партия и ръст при извънпарламентарната опозиция, през октомври вотът за за двата най-големи политически опонента е стабилизиран.

Моментната снимка показва сигурни пет партии в следващото Народно събрание, като освен ГЕРБ (24,1%) и социалистите (23,6%), участие с 15,9% ще има партията на Слави Трифонов, ДПС (10,2%) и “Демократична България” (8,8%).

С реални шансове за представителство остават формацията около Мая Манолова (3,9%) и “Обединени патриоти” (ВМРО и НФСБ) с 3,8%.

Социолозите от “Тренд” не намират промени в подкрепата за по-малките играчи в сравнение с предишни месеци. Разликите са в рамките на стандартното статистическо отклонение, твърдят изследователите.

Сравнителният анализ на данните с тези от септември показва, че няма съществена разлика в отношението към парламента, правителството и президента.

Оценката за работата на Народното събрание продължава да бъде най-ниската от всички държавни институции. Три четвърти от българите оценяват отрицателно работата му, а само 14% – положително. Няма голяма промяна и в подкрепата за работата на правителството – и през септември, и сега всеки пети харесва как работи кабинетът.

48% оценяват положително дейността на президента срещу 39% на обратния полюс. Има тенденция към леко нарастване на негативните оценки за работата на президентството от август до момента, показват данните.

Съдът и прокуратурата губят подкрепа за работата си от протестите досега, е следващ извод от данните на “Тренд”. Макар протестът да е насочен срещу прокуратурата, пасив търпи и съдът, възприеман заедно с нея като част от съдебната система. Вероятно това е и причината двете институции да получават огледално по около една пета добри оценки за работата си, а доминиращите да са отрицателните – над 60%.

Според социолозите има динамика и в оценките за работата на полицията. Ако преди бунта позитивните са доминирали – тогава 48% са подкрепяли действията на органите на реда, а 38% са били на обратния полюс, то през октомври това съотношение е обърнато. Отрицателните оценки за работата на полицията доминират, макар и с малко – 45:43%.

“Тренд” тества нагласите на българите и по темата за COVID-19 всеки месец от март насам. След първоначалното успокоение, което последва от либерализацията на мерките, страховете на хората постепенно нарастват.

През октомври вече две трети, или 66 на сто от българите, са убедени, че епидемията от коронавирус ще продължи да се разраства, докато през август те са били 48%. Че заразата затихва, сега твърдят едва 15% срещу 34% през август, показват сравнителните данни.

Повече са българите, според които трябва да се възстановят част от мерките срещу разпространението на болестта – от 25% през септември, сега те са 32%. Въпреки това мнозинството – 50% от българите, са против установяването на по-сериозен и строг ограничителен режим в страната, показва проучването на “Тренд”.