Три деца на 4, 7 и 11 г. заразени с коронавирус

0
102
Снимка: Канал 3

Възрастта на хората, които са заразени с коронавирус у нас, е от 4 години до 77 години, обобщи в редовния сутрешен брифинг тази сутрин началникът на кризисния щаб ген. Венцислав Мутачийски в отговор на въпрос на каква възраст са новооткритите с положителни проби вчера. Днес нови случаи с коронавирус няма регистрирани, съобщи DarikNews.

„Имаме три деца – на 4, 7 и 11 години в болницата. Те не са болни, те са контактни лица. Те нямат симптоми. Дали са положителни проби. Положителните ще си седят под карантина във вкъщи. Само ако имат болестни симптоми, и то изразени над средно тежко състояние, тогава ще бъдат приемани в болница“, обясни ген. Мутафчийски. Всички тези деца и новите регистрирани с положителни проби от вчера са от една и съща фамилия от монтанското село Василовци, чиято роднина е и починалата в „Пирогов“ 66-годишна жена. Целият род е бил заедно на семейно тържество, на което са празнували 24 души. Продължава издирването и на всички останали контактни.

„Натрупахме достатъчно наблюдения. Още от началото на създаването на щаба се обяви и апелирахме към гражданите, които пристигат от рискови дестинации, да останат самоизолирани вкъщи. Имаме многобройни сигнали за нарушаване на домашната карантина. Една от причините за разрастване на епидемията при семейството, настанено в „Пирогов“, е едно празненство, където са присъствали 24 човека и само за вчера 11 души са потвърдени като положителни плюс двамата заболели от „Пирогов“, от които жената почина, а мъжът е в критично състояние“, каза още той.

Всички останали с потвърден коронавирус са в добро състояние. С двустранна пневмония е и лекарката, пътувала за медицински конгреси в Европа, но тя не е в тежко състояние, че да се налага обдишване или интубация.

„Няма нови положителни проби след обявените през нощта. Потвърдените вчера са на хора предимно от София и от област Монтана, където пациентите са контактни на първото семейство, което беше регистрирано като случай в „Пирогов”, каза още той.

Шефът на ВМА съобщи, че всички близки на починалата жена са под карантина и се изправяме пред сложен от хуманна гледна точка казус. „Няма кой да погребе жената, 11 души от фамилията й са под карантина“, обясни Мутафчийски и гарантира, че по тази причина тялото ще се съхранява в хладилна камера, за да може хората, като оздравеят, да могат да погребат близката си.

Масово се нарушава карантината у нас, обобщи Мутафчийски, като с това мотивира защо е дошло предложението от кризисния щаб за въвеждане на извънредни мерки и извънредно положение.

„Ключовата дума за всички мерки е социалното дистанциране и самоизолиране. Апелираме към гражданите, пристигащи от рисковите дестинации, че трябва да проявяват голяма гражданска отговорност и съвест да останат изолирани вкъщи“.

„На вчерашното извънредно заседание на Министерския съвет докладвахме за динамичната обстановка на правителството и за предприетите мерки в Европа, които в доста страни започват да наподобяват мерките в Китай. Още на 3 март Световната здравна организация оцени, че единствените правилни мерки досега, които дават резултат и могат да се отчетат като положителни, са тези на Китай и се препоръчва да бъдат реплицирани. Ключовата дума във всички мерки е социално дистанциране и самоизолирането. Това е мотото, под което протече и вчерашното заседание“, допълни той.

Според него всички държави са реагирали много адекватно, включително и нашата държава.

„В света нещата се развиват доста динамично. 134 хиляди са случаите към тази сутрин. Новите са 8389 само за денонощието. 4983 са смъртните случаи вече. 70 хиляди са се възстановили от заболяването. В региона около нас ситуацията също е динамична. България регистрира 16 положителни случаи за едно денонощие. Словения потвърди 42 случая, Хърватия – 8, Сърбия – 6, Северна Мекедония – 2, Румъния – 15, Гърция – 12 (общо имат 117 случая), Босна и Херцеговина – 4, Албания – 5, където има и един починал от вчера. Италия има вече 15 хиляди случая, Иран има 10 000 случаи. Северна Корея са с близо 8 000 случая.

От големите държави в Европа Испания има над 3000 случая, Франция – 2800, Германия – 2700, САЩ имат 1700 случая, Швейцария – 868, Норвегия – 800, Япония – 691, Швеция – 687. Динамиката е в цяла Европа и света. В Китай регистрираха само 21 нови случая, което е безпрецедентно от началото на обявената епидемия там. В Европа все още няма тенденция дори за задържане на броя на случаите“, добави Мутафчийски.

Единствените мерки, които са оценени като най-адекватни, взети до този момент, са мерките на Китай, каза шефът на кризисния щаб.

Той разкритикува хората, които само се оплакват, че няма маски, като даде идея, че могат сами да си ушият с три парчета плат и тя ще бъде много по-ефективна от обикновената хирургична маска.